Nyt ministerie-tiltag giver hurtigere aktindsigt

OFFENTLIGHED: Udenrigsministeriet oplever succes med en ny, strømlinet procedure for aktindsigt. Ministeriets fokus på bedre dialog med journalister får ros fra mediejurist.

Foto: Jørgen Skytte
Lise-Lotte Skjoldan Kasper Kaasgaard

Hurtigere, billigere og bedre.

Sådan lyder målsætningerne for en ny, samlet enhed i Udenrigsministeriet, der siden sommer har stået for at behandle alle ministeriets anmodninger om aktindsigt. Ved at samle jura- og arkiveksperter i ét kontor og fokusere på en bedre dialog med journalister har ministeriet strømline arbejdet med aktindsigter. 

Det har virket, fortæller Udenrigsministeriets departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen.

"Vi kan allerede se, at vi har fået en mere homogen og professionel behandling af aktindsigt i hele ministeriets og ambassadernes bredt favnende virksomhed,” skriver han i en mail til Altinget.

Ministeriet vil endnu ikke fremlægge konkrete tal for de nye sagsbehandlingstider, men pilen peger på, at det nye kontor arbejder hurtigere med aktindsigterne, end hvad tidligere har været tilfældet, slår Ulrik Vestergaard Knudsen fast.

Samler jurister og arkivarer
Udover at sagsbehandlingstiderne er blevet forbedret i løbet af kontorets cirka syv måneders lange levetid, har Udenrigsministeriet også oplevet færre klager til Ombudsmanden, fortæller kontorchef Kristina Miskowiak Beckvard.

“I de fleste ministerier behandles aktindsigter ude i fagkontorerne, og så trækker man en gang imellem på et råd fra en jurist. Hos os er det eksperter i offentlighedsloven, som behandler sagerne, men selvfølgelig i tæt dialog med fagkontorerne,” siger hun.

Kristina Miskowiak Beckvard peger også på, at kontoret har arbejdet målrettet på at forbedre dialogen mellem embedsmænd og journalister.

“Vi er meget fokuserede på at tale med journalisterne helt fra begyndelsen, så vi får en hurtig forståelse for, hvad journalistens ønske er. Ellers risikerer vi at bruge lang tid på at finde en masse dokumenter frem, som overhovedet ikke er relevante for journalistens behov,” siger hun.

Mediejurist: Ministeriet er first movers
På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole bifalder forskningschef Vibeke Borberg Udenrigsministeriets målsætning om at ville øge kvaliteten i sin sagsbehandling.

“De er first movers i forhold til at have en fast strategi for, at behandlingen af aktindsigter skal være hurtig, korrekt og opfylde de behov, som journalister har. Det er en flot målsætning at have som offentlig myndighed,” siger hun.

Hun håber, at flere myndigheder ligesom Udenrigsministeriet vil tage kontakt til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole for at få forbedret samarbejdet mellem journalister og myndigheder, når det kommer til aktindsigter.

“Vi vil gerne have flere møder med offentlige myndigheder. Aarhus Kommune er den næste myndighed, vi håber at få en dialog med. Vi har sagt åbent, at alle, der har lyst til at være med i det her projekt, er velkomne,” siger mediejuristen.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD, medlem, Dansk Konkurrenceevneråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Vibeke Borberg

Områdechef, forskning og viden, docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, advokat, formand, Medienævnet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1995), ph.d. (Syddansk Uni. 2011)