Nyt studie: Universel velfærdsmodel påvirker vores støtte af idrætten

Danmarks universelle syn på velfærd er også styrende for vores støtte til idrætten, fastslår nyt studie. Danmark skiller sig ud fra andre lande ved ikke at skele til foreningernes kistebund, når vi yder støtte, lyder det.

Foto: Ritzau/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Danmarks velfærdsprincip om lige adgang til offentlige goder har ikke kun indflydelse på hospitaler, skoler og pension.

Tænkningen påvirker også, hvordan Danmark støtter idrætten.

Det viser et nyt studie, som SDU-professor Bjarne Ibsen har gennemført sammen med en gruppe internationale forskere. Studiet er netop blevet publiceret i tidsskriftet International Journal of Sport Policy and Politics.

"I Danmark er det sådan, at hvis en forening har aktiviteter for børn og unge, så har de en rettighed til at få adgang til faciliteter. Eller at blive helt eller delvis finansieret af det offentlige," siger Bjarne Ibsen.

Studiet ser på, hvordan fem europæiske nationers velfærdsmodel påvirker støtten til landenes idrætsklubber. Udover Danmark har forskerne også set på Polen, England, Schweiz og Spanien, der hver især repræsenterer forskellige velfærdstyper.

Man kan ikke bare tale om idrætspolitik, der er adskilt fra den øvrige politik. Den er vævet ind i nogle tankemønstre og måder at støtte på.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

Skeler ikke til kistebunden
Og forskerne konkluderer, at det danske velfærdsmodel er på spil i vores syn på, hvordan idrætten skal understøttes.

"Det er ikke bestemt af, hvad foreningerne har på kistebunden. Det er bestemt af, hvilke aktiviteter, de har, og de får støtte uanset foreningens økonomisk situation," siger Bjarne Ibsen.

Andre lande bruger mere målrettet støtte til formål, som politikerne ønsker at fremme.

Altinget logoIdræt
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget idræt kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00