Nyvalgt fra Alternativet: EL og SF har trukket S i en klimarigtig retning. Det kunne vi ikke have gjort meget bedre

NY PÅ TINGE: Trods tilbagegang ved folketingsvalget er Alternativets Susanne Zimmer optimistisk omkring partiets position. Og så vil hun sætte en stopper for en ny motorvej i Nordjylland.

Ifølge Alternativets Susanne Zimmer var det vigtigt, at partiet under valgkampen slog fast, at statsministerposten ikke nødvendigvis skal besættes af en partileder fra S eller V. 
Ifølge Alternativets Susanne Zimmer var det vigtigt, at partiet under valgkampen slog fast, at statsministerposten ikke nødvendigvis skal besættes af en partileder fra S eller V. 
Martin Mauricio

Susanne Zimmer har altid haft mange meninger om dansk politik, men havde i mange år svært ved at identificere sig med et politisk parti.

Det var, lige indtil Uffe Elbæk stiftede Alternativet i 2013. I dag er det trods partiets tilbagegang lykkedes den 59-årige nordjyde at blive valgt ind som et af partiets fem folketingsmedlemmer.

Men selv om Alternativet med valgresultatet ikke fik de afgørende mandater og endte uden indflydelse, har partiet fået en fleksibel position, der kan vise sig at være værdifuld, fortæller hun, da Altinget taler med hende som en del af sommerserien ’Mød Folketingets nye ansigter’.

Hvad har fået dig til at gå ind i politik?

Fakta
Serie: Mød Folketingets nye ansigter  
5. juni valgte danskerne et nyt Folketing. Altinget har i den forbindelse taget en snak med flere af debutanterne, der betræder den landspolitiske scene for første gang.
Hvad forventer de? Hvem glæder de sig til at arbejde sammen med? Hvad er de mest nervøse for?   
Du kan blandet andet møde Anders Kronborg (S), Samira Nawa (R), Katarina Ammitzbøll (K), Lars Boje Mathiesen (NB), Carl Valentin (SF) og Marie Bjerre (V). 

”Det er vigtigt for mig, at vi får gjort noget inden for miljø- og klimapolitikken. Jeg har det skidt med, hvordan vi ser ud til at efterlade vores natur og miljø til vores børn og børnebørn. Men jeg har også valgt at stille op på grund af vores retorik og politik i forhold til flygtninge. Jeg synes, den er pinlig, når vi er et rigt, veluddannet land.”

Er der en politisk opgave, du gerne vil være i mål med, når de fire år er gået?

Det gode er, at vi nu står frit. Vi har ikke lovet nogen vores ubetingede opbakning, og den frihed kan være værdifuld.

Susanne Zimmer
Medlem af Folketinget for Alternativet

”Det, jeg vil, er så stort, at det ikke bare lige kan hakkes af tjeklisten. Men skal jeg pege på noget, vil jeg gerne være med til at sikre, at vi ikke får en motorvej over Egholm. Den er belastende for naturen og miljøet, den giver støjgener for borgerne, og den er dobbelt så dyr som andre løsninger.”

Hvis du ikke må sige klima eller udlændinge, hvad er så denne generations største udfordring? 

”Det er vores sociale velbefindende og velfærd. Vi er på vej til at undergrave vores sundhedssystem, og alt for mange mennesker bliver sygemeldt med stress og depression. Vi skal have vendt udviklingen i vores samfund, så vi får et samfund for mennesker og ikke for systemer.”

Hvem er dit politiske forbillede?

”Jeg har ikke et decideret forbillede, men jeg synes, at Svend Auken gjorde det godt i forhold til miljøet. Han var god til at sætte det på dagsordenen. Hvis vi havde gjort noget dengang, havde vi stået et helt andet sted i dag.”

I er ikke en del af de partier, der sad i regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet, fordi I valgte at trække jeres mandater ud af ligningen. Var det en fejl?

”Man kan diskutere frem og tilbage. Vi markerede, at dansk politik ikke behøver at være blokpolitik. Det var vigtigt at slå fast, at statsministeren ikke behøver at være en partileder fra Socialdemokratiet eller Venstre.”

”Jeg synes, at Enhedslisten og SF har fået trukket Socialdemokratiet godt til venstre og i en klimarigtig retning. Det kunne vi nok ikke have gjort meget bedre, hvis vi havde siddet med. Det gode er, at vi nu står frit. Vi har ikke lovet nogen vores ubetingede opbakning, og den frihed kan være værdifuld.”

Er du bange for, at Alternativet i løbet af den kommende valgperiode bliver parlamentarisk ligegyldige?

”Nej, det er jeg ikke. Det er op til os selv. Vi skal være aktive og opsøgende i forhold til samarbejde.”

Men hvordan vil I helt konkret sikre jer politisk indflydelse de næste fire år, nu hvor I ikke sidder på de afgørende mandater?

”Jeg har allerede stillet spørgsmål til miljøministeren to gange. Det er det, vi kan. Vi kan kalde ministrene i samråd og skabe opmærksomhed om det. Når der er møder med de øvrige partiers ordførere, er det vores opgave at være velforberedte og proaktive.” 

Men når det kommer til at sætte konkrete politiske fingeraftryk på kommende aftaler, hvordan vil I så gribe det an?

”Vi vil gå med i de forhandlinger, der er relevante. Hvis vi kan trække beslutningerne i den rigtige retning, vil vi også gerne indgå forligsaftaler, som måske ikke når hovedmålet, men som alligevel skubber udviklingen den vej, vi ønsker.”

Hvad synes du kendetegner din partileder? 

”Han er et åbent og dialogorienteret menneske, som har et godt overblik. Han er innovativ, og han ser muligheder frem for begrænsninger.”

Der har den seneste tid været en del kritik af Uffe Elbæks ledelsesstil – blandt andet fra jeres forhenværende gruppeformand Carolina Magdalene Maier. Er Uffe Elbæk stadig formand for Alternativet om et år?

”Det vil jeg tro. Vi har et landsmøde, og der kan flere vælge at stille op. Uffe Elbæk kan også selv vælge, om han genopstiller eller ej. Tiden må vise, hvordan tingene forløber. Jeg håber, at han genopstiller.”

Tror du, at han gør det?

”Ja, det tror jeg.”

Dokumentation

Blå bog, Susanne Zimmer

  • Født den 9. juni 1960
  • Født og opvokset i Nordjylland

  • Uddannet folkeskolelærer og cand.pæd.

  • Blev valgt til Folketinget for første gang ved valget 5. juni 2019, hvor hun fik 774 personlige stemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Zimmer

Fhv. MF (FG), tidl. MF (ALT)
folkeskolelærer og cand.pæd. i pædagogik

0:000:00