Nyvalgt fra Radikale er klimaforsker og lytter til heavy

NY PÅ TINGE: Stinus Lindgreen debuterer i Folketinget som ph.d. i bioinformatik. Efter mange år som forsker mærkede han et værdifællesskab med Radikale, som han netop er blevet folketingsmedlem for. 

38-årige Stinus Lindgreen er ydmyg og overvældet over den tillid, som vælgerne viste ham ved valget i juni.

Det nyvalgte folketingsmedlem for Radikale er ph.d. i bioinformatik. Så imens han førte en hektisk valgkamp, arbejdede han fuldtid som klimaforsker ved siden af.

Og det er netop med afsæt i sin baggrund som naturvidenskabsmand, at Stinus Lindgreen vil gøre nytte.

Stinus Lindgreen har fra barnsben af haft en kærlighed for det nørdede. Han samler på tegneserier og lytter til heavy metal. Det fortæller han til Altinget i forbindelse med sommerserien "Mød Folketingets nye ansigter".

Hvad er dine ambitioner for denne valgperiode?
"Jeg vil bruge min forskerbaggrund. Jeg kommer jo med en helt anden profil end stort set alle andre, der sidder i Folketinget. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at påvirke klimaproblematikken. For det er den vigtigste dagsorden overhovedet."

Hvad optager dig politisk, hvis du ikke må sige klima?
"Hele forsknings- og uddannelsesområdet er super vigtigt. For det er jo det vi skal leve af. Vi er jo ikke en stor industrination. Vi er et samfund, der skal leve af kloge hoveder."

Hvilke forventninger har du?
"Jeg forventer, at jeg kan få lov til at sætte mit præg på nogle af de områder, hvor jeg mener, jeg virkelig har noget at bidrage med. Før jeg blev politisk aktiv, brugte jeg ret meget krudt på at diskutere alle mulige videnskabelige emner. For eksempel alternativ behandling, hvor jeg ikke mener, lovgivningen beskytter patienterne godt nok."

Hvad fik dig ind i politik?
"For fire-fem år siden vendte jeg hjem efter et ophold i New Zealand, hvor jeg forskede i klimaforandringer. Jeg havde aldrig været politisk aktiv før, men jeg følte et stort værdifællesskab med Radikale Venstre. Jeg synes også, der mangler folk som mig i dansk politik, som kan bidrage med en naturvidenskabelig baggrund.

Hvem er dit politiske forbillede?
"Da jeg meldte mig ind i Radikale Venstre, var Martin Lidegaard på det tidspunkt klimaminister. Her var en minister, som ikke bare sagde en masse ting, men som traf nogle beslutninger, der pegede i den rigtige retning. Han var uden tvivl en af grundene til, at jeg meldte mig ind i netop Radikale."

Hvilken slags musik lytter du til?
"Som du kan se på Twitter, er jeg jo blevet officiel heavy metal-ordfører for Radikale. Men altså, jeg hører rigtig meget heavy metal. Ikke så meget pop. King Diamond kommer jo til Danmark snart. Det lytter jeg sgu meget til."

Hvem ser du mest frem til at arbejde sammen med?
"Det bliver sjovt at arbejde sammen med Liselott Blixt, som jeg jo nok stort set er uenig med på alle punkter. Men vi kommer jo til at sidde sammen i sundhedsudvalget, og det bliver spændende at finde ud af, hvordan vi gør det. Vi har jo kun mødt hinanden i et par debatter, hvor vi jo ikke ligefrem har stået på samme side."

Hvad har du lavet i din sommerferie?
"Under valgkampen arbejdede jeg fuldtid som forsker ved siden af, så der forsømte jeg altså familien lidt. Det har været rigtig dejligt at sysle rundt med dem derhjemme. Vi har både været i Berlin og på Bakken. Men der har også været tid til at passe have."

Forrige artikel Claus Hjort fastholder: Det er uholdbart, at Kristian Jensen underløber Løkke Claus Hjort fastholder: Det er uholdbart, at Kristian Jensen underløber Løkke Næste artikel FN-organ: Sådan bliver Danmark verdensmester i innovation FN-organ: Sådan bliver Danmark verdensmester i innovation
Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

POLITISK STUEGANG: Når det går den forkerte vej med danskernes sundhed, har 20 års forebyggelsesindsats så været forgæves? Søren Brostrøm svarer i Politisk Stuegang. Her taler vi også om ”kæmpe kvalitetsdyk” i dele af psykiatrien, og styrelseschefen kommer med en opsang til unge læger. Og han forudser store udfordringer for Lægeforeningens nye formand.