Obama inspireret af dansk flexicurity-model

FLEXICURITY: Selv om amerikanerne aldrig får flexicurity, som vi har det i Danmark, så henter Obama og hans rådgivere inspiration fra den danske model.
Den kommende præsident i USA, Barack Obama, og hans rådgivere finder inspiration i den danske flexicurity-model.
Den kommende præsident i USA, Barack Obama, og hans rådgivere finder inspiration i den danske flexicurity-model.Foto: www.barackobama.com
Anders Agner Pedersen

Den nyvalgte amerikanske præsident, Barack Obama, og hans folk ser positivt på den danske flexicurity-model. Og der er ingen tvivl om, at de lader sig inspirere af den, når de udtænker deres visioner for fremtidens arbejdsmarkeds- og velfærdspolitik i Amerika. Det siger USA-ekspert Mads Fuglede til Altinget.dk.

"Det har været Barack Obamas erklærede mål at gøre op med Clintons gamle mantra om, at big government skulle afskaffes. Det er Obama uenig i, og det vil han gøre op med. Og i den forbindelse er der folk fra Obama-lejren, der har været i Danmark for at studere den danske flexicurity," siger Mads Fuglede, som drager en historisk parallel tilbage tilbage til dengang i 1930'erne, hvor præsident Roosevelt lancerede "New Deal". Ikke mindst på grund af det signal, som det vil sende til amerikanerne i forhold til statens rolle i hverdagen.

"Det vil være et klart signal om, at nu skal man gentænke hele måden om, hvad der er statens rolle i den enkelte amerikaners liv. Det har de aldrig været vant til. Og man kan sammenligne det meget med "New Deal", der kom i forlængelse af, at Franklin D. Roosevelt blev inspireret af især Sverige til "New Deal", uden at han fik en svensk velfærdsstat ud af det på nogen som helst måde. Men inspirationen var der, og det er lidt det samme, som man kan se nu. Nu vil Obama sige, at vi gik fra ingenting til noget med FDR, hvad angik velfærd, og det var på grund af en stor krise. Og nu har vi en tilsvarende krise, der betyder at jeg i en eller anden forstand har fået et mandat til bare at lave noget om. Og det, jeg laver om, er, at jeg sandsynligvis vil ændre den måde, som vi ser velfærd på i USA," forudser Mads Fuglede.

Toprådgiver præget af danske og nordiske erfaringer
Professor i statskundskab på Copenhagen Business School Ove Kaj Pedersen er enig med Mads Fuglede i, at der ikke er nogen tvivl om, at Barack Obama, og ikke mindst hans økonomiske rådgivere, henter inspiration fra den danske model.

Når man læser de ting, som hans økonomiske rådgivere har sagt og skrevet, så er der ingen tvivl om, at de henter inspiration fra Danmark.

Ove Kaj Pedersen
Professor i statskundskab, Copenhagen Business School

"Obama er positiv over for flexicurity-modellen. Det er han. Og når man læser de ting, som hans økonomiske rådgivere har sagt og skrevet, så er der ingen tvivl om, at de henter inspiration fra Danmark. En mand som Lawrence Sumner, som er tidligere præsident for Harvard-universitetet, og som nu er blevet hovedrådgiver for Obama, er præget af, at han er inspireret af nordiske og danske erfaringer. Naturligvis tilpasset amerikanske betingelser. Man skal jo ikke tro, at amerikanerne bare sådan overfører flexicurity-modellen. Men det er modellerne og mekanismerne, som de prøver at tilpasse," siger Ove Kaj Pedersen.

Inspireret af gevinsterne ved flexicurity
En vurdering, som Mads Fuglede er helt enig med ham i.

"Jeg vil tro, at al snak om flexicurity nok vil blive mere set som et fjernere fremtidsmål og måske ikke et mål som sådan, men måske mere noget, som man vil lade sig inspirere af. Fordi USA er et andet samfund end det danske. En nation, der har så stor indvandring som USA, har nok ikke nogensinde kunnet forestille sig at få en stat, der i velfærdstypemodel vil ligne vores ret meget, men nok mere vil lade sig inspirere på det her område af nogle af de gevinster, som er ved flexicurity," siger Mads Fuglede, der dog sagtens kan forstille sig, at Barack Obama allerede i begyndelsen af sin tid i Det Hvide Hus vil hente inspiration fra flexicurity, hvad angår de arbejdsløse.

"I USA er der et system om, at man kun kan modtage understøttelse de første tre måneder, man er arbejdsløs. Det er noget, som Clinton fik gennemført. Og det er jo noget, som er i direkte modstrid med ånden i flexicurity-systemet. Det kunne man godt forestille sig, at man ville forsøge at ændre på den korte bane. For man er ikke interesseret i fra Obama-lejren, at pludselig efter tre måneder, som snart er ved at være gået, så har man en kø af arbejdsløse, der heller ikke får nogen penge. Så bryder samfundsøkonomien jo først sammen," forklarer Mads Fuglede som afsluttende tilføjer:

"Det vil nok ikke få danskerne til at sige, at nu har amerikanerne flexicurity, men i en amerikansk virkelighed vil det være et syvmileskridt væk fra noget, som de har haft, imod noget, som de ikke har prøvet før. Og det tror jeg vil gøre et indtryk derovre," slutter Mads Fuglede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Ove Kaj Pedersen

Professor emeritus, CBS
Maitrise (Paris, 1974), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1978), dr.phil. (CBS 2015)

0:000:00