OECD dumper dansk indsats for biodiversiteten: Minister lover handling

RAPPORT: Regeringen har fået overrakt OECD's evaluering af de sidste ti års miljøpolitik. Der er både ris og ros at hente, men biodiversitetsindsatsen dumper fælt. Wermelin lover handling. 

Det var en tætpakket festsal i Kunstakademiet ved Kongens Nytorv, som lagde rammerne for præsentationen af OECD's evaluering.
Det var en tætpakket festsal i Kunstakademiet ved Kongens Nytorv, som lagde rammerne for præsentationen af OECD's evaluering.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Danmark har forsømt at rette op på biodiversitetskrisen.

Det konstaterer OECD, som i en ny evalueringsrapport dumper den danske indsats på området.

Det skal dog nævnes, at der overordnet set er ros at hente i rapporten. Det skyldes blandt andet Danmarks omstilling af energisektoren, og vores mål om at skære CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Men der er klart plads til forbedring på biodiversitetsindsatsen.

Den her rapport understreger bare endnu en gang, at vi i Danmark fuldstændig svigter vores ansvar for naturen.

Mai Villadsen
Miljøordfører, Enhedslisten

OECD skriver således i rapporten, at biodiversiteten er under hårdt pres, og at de få danske naturområder er i dårlig stand.

Men der er hjælp at hente. OECD har nemlig sammenstrikket 44 anbefalinger til regeringen, som viser, hvordan vi kan forbedre og videreudvikle vores miljøpolitik.

"Nok er vi samlet bestået i dag, men evalueringen viser også områder, hvor vi ikke er bestået. Vi får ikke ret pæne karakterer, når det eksempelvis gælder biodiversitet," skriver Lea Wermelin i en pressemeddelelse, hvortil hun tilføjer, at hun "naturligvis" vil kigge på og bruge anbefalingerne fra OECD.

Biodiversitetspakke 2020
Lea Wermelin understreger i pressemeddelelsen, at regeringen er i fuld gang med at sætte en grøn kurs for Danmark.

I starten af måneden indledte regeringen forhandlingerne om en ny biodiversitetspakke, som skal rette op på den krise, som ifølge ministeren truer flere tusind dyrearter i den danske natur.

Som led i forhandlingerne har Danmarks Naturfredningsforening blandt andet foreslået at indføre såkaldte naturzoner, som skal dække 20 procent af det danske areal i 2030.

Men det mål vil ministeren ikke sige noget om endnu. Ved pressemødet, hvor OECD's mexicanske miljødirektør, Rodolfo Lacy, præsenterede evalueringen, sagde Lea Wermelin i spørgerunden:

"Vi er i gang med at lave en plan, men det vil ikke være fair at melde noget ud, før vi har fået alle aktører på banen."

Til gengæld er det ministerens håb, at man ligesom på klimaområdet med Paris-aftalen kan lave nogle fælles, internationale mål.

"Klima og natur hører sammen. Næste år skal vi til Kina og forhandle om nye, globale naturmål. Det er vigtigt for mig, at vi får sat nogle internationale mål, som vi kan holde hinanden op på," siger Lea Wermelin til Altinget.

Enhedslisten: Vi svigter naturen
Hvis Danmark skal nå at rette op på biodiversitetskrisen, så er det ifølge Enhedslisten alt for sent at stræbe efter næste efterår.

Partiet har allerede ved dette års finanslovsforhandlinger foreslået, at hele 25 procent af Danmarks areal skal være dækket af naturzoner i 2030.

"Vi har i flere år kæmpet for det her. Hver dag forværres biodiversitetskrisen, og vi kender løsningerne," siger Enhedslistens Mai Villadsen. 

Danmark er efter planloven dækket af tre zoner. Byzone, sommerhus-område og landzone. Men med implementeringen af de nye naturzoner, kan der fremadrettet reserveres større områder til vild natur.

Andelen af Danmarks vilde naturområder er, som det ser ud nu, ikke til at prale med. Af samtlige OECD-lande, er det således kun Norge, Schweiz og Holland, som ligger værre placeret end os.

"Den her rapport understreger bare endnu en gang, at vi i Danmark fuldstændig svigter vores ansvar for naturen," siger Mai Villadsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00