Økologi kan minimere madspild

MADSPILD: Ved at vælge økologiske varer kan madspildet minimeres, både i det offentlige og hos forbrugeren. Sådan lød det fra Aarstiderne og Københavns Madhus på en konference om madspild. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer er positive.
Økologi kan være med til at minimere madspildet både hos forbrugerne og i det offentlige. Det var en af konklusionerne på en nyligt afholdt konference om madspild arrangeret af Fødevareministeriet og tænketanken Concito.

Økologi giver bevidsthed om madspild
Her var forskellige aktører samlet for at sætte fokus på, hvordan man kan minimere madspild. Chefgartner hos Aarstiderne, Frank van Beek, pegede under konferencen på, at økologi kan være en væsentlig faktor til at begrænse madspild:

"Den økologiske forbruger træffer et bevidst valg, hvor der er tænkt over, hvad man køber, og at det skal bruges op. Økologiske varer er væsentlige dyrere end konventionelle, og det gør, at man er mere kritisk over for at smide ud," siger Frank Van Beek.

Han understregede, at det samme gør sig gældende i det offentlige, når man vælger at lave mad af økologiske råvarer:

"Når offentlige institutioner går over til økologi, finansieres det ofte ved at reducere madspildet. Ved at have øget fokus på at bruge rester og hele råvaren kan køkkener få råd til at servere økologi uden at sprænge budgettet," siger Frank van Beek og tilføjer, at det er en stor opgave at omlægge til økologi, da køkkenpersonalet skal lære at lave mad på en ny måde, købe ind andre steder og i højere grad planlægge efter sæson.

Når offentlige institutioner går over til økologi, finansieres det ofte ved at reducere madspildet. Ved at have øget fokus på at bruge rester og hele råvaren kan køkkener få råd til at servere økologi uden at sprænge budgettet.

Frank van Beek
Chefgartner, Aarstiderne

Politisk opbakning er afgørende
Samme erfaringer med økologi og madspild har Anne Birgitte Agger fra Københavns Madhus gjort. På konferencen præsenterede hun erfaringerne fra Københavns Madhus, hvor man arbejder for at omlægge Københavns Kommunes køkkener til økologi.

Overfor Altinget | Fødevarer peger hun på nødvendigheden af politisk beslutsomhed, hvis de offentlige institutioner skal lykkes med økologi, idet historien viser, at det ikke sker af sig selv:

"Københavns Kommune er rykket på den økologiske front på grund af politiske beslutninger og omlægningsstøtte. Køkkenerne kan lave økologisk mad og holde sig inden for budgettet, hvis blot de får økonomisk støtte til omlægning de første år. Ved at sætte fokus på blandt andet madspildet finder køkkenerne penge til økologi," siger Anne Birgitte Agger og fortsætter:

"Københavns Kommune har det mål, at i 2015 skal 90 procent af den offentlige bespisning være økologisk. På landsplan er der dog ingen målsætninger. Jeg har svært ved at se argumentet imod en omlægning til økologi, når det kan holde sig inden for budgettet."

Økologi i offentlige indkøb
Frank van Beek peger også på nødvendigheden af politisk opbakning, hvis der skal mere økologi ind i det offentlige:

"Det hjælper, hvis en kommune træffer beslutning om at prioritere økologi i offentlige institutioner, som vi for eksempel har set det i Københavns Kommune. Det sender et politisk signal om, at økologi er fremtiden, og det er den vej, vi kommer til at gå," siger Frank Van Beek.

Han understreger videre, at det imidlertid ikke er nok med blot ideologisk støtte. Der skal politiske intiativer på banen, hvis det skal rykke:

"Det vil være et plus for økologien, hvis der fra regeringens side kom et forslag om, at økologi i højere grad skal indgå i offentlige indkøb. Men det skal ikke trækkes ned over hovedet på dem, som står med hænderne i maden. Politikerne skal sørge for at afsætte ressourcer til at uddanne og vejlede køkkenpersonalet, så de er rustede til den ændring, som en omlægning til økologi jo er."

Økologisk Landforening ønsker lovgivning
Hos Økologisk Landsforening er man helt enig i, at økologi kan være med til at reducere madspildet:

"Der er meget, som skal gå op i en højere enhed, når et køkken skal lave økologisk mad inden for sine budgetrammer. De køkkener, der lykkes med økologi, er dem, som får styr på madspild og indkøb i forhold til sæson," siger Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator hos Økologisk Landsforening.

Hun understreger, at hun gerne ser politiske initiativer til at fremme økologien i offentlige institutioner:

"Det vil være godt, hvis regeringen gik ind og tog ansvar, for eksempel i form af lovgivning, der indfører minimumskrav af økologi i al offentlig bespisning. Vi kan allerede se, at økologi sælger rigtig godt i detailhandlen, men når det kommer til det offentlige rum, har den økologiske forbruger ikke meget at skulle have sagt," uddyber Rikke Thorøe Grønning og tilføjer:

"Hvis regeringen sætter fokus på økologi, vil der automatisk komme fokus på at reducere madspildet for at få råd til økologien."

L&F: Husk at økologi er mere end madspild
Hos Landbrug & Fødevarer er man som udgangspunkt også positivt indstillet overfor at kæde økologi og madspild sammen:

"Økologi er med til at gøre forbrugeren mere bevidst om råvaren. Man ser også mange storkøkkener lægge om til økologi, hvor madspildet dermed minimeres, fordi man bliver mere opmærksom på at undgå at spilde mad. Blot skal der huskes på, at økologi handler om mere og andet end madspild," siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, og tilføjer, at det også er vigtigt, at få fokus på emballagestørrelse og tilbudsstrukturer i kampen om at reducere madspild.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) har ved flere lejligheder afvist at pålægge offentlige institutioner at indkøbe økologi. På konferencen understregede ministeren, at han foretrækker, at minimering af madspild ikke skal foregå via lovgivning:

"Grundlæggende er det ikke et område, der skal reguleres af lovgivning. Jeg mener, at det er jer, der håndterer fødevarer i det daglige, der bedst ved, hvad der skal til for at komme spildet til livs," sagde Henrik Høegh.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00