Øvelse: Sådan laver I et konfliktberedskab i jeres forening

VÆRKTØJ: Det er en god idé allerede i fredstid at lave et sæt spilleregler for, hvordan I håndterer konflikter i jeres forening. Her får du en øvelse, som kan hjælpe jer i gang. Øvelsen er et uddrag af Ingerfairs bog "Sådan leder du frivillige i forskellige situationer".

Her får I en række spørgsmål, som kan hjælpe jer med at lave et sæt spilleregler, for hvordan I håndterer konflikter i netop jeres forening. Alle foreninger er forskellige, og det vigtigste er derfor, at finde nogle spilleregler, som passer til jer.<br>
Her får I en række spørgsmål, som kan hjælpe jer med at lave et sæt spilleregler, for hvordan I håndterer konflikter i netop jeres forening. Alle foreninger er forskellige, og det vigtigste er derfor, at finde nogle spilleregler, som passer til jer.
Foto: Colourbox
Julie Hjerl Hansen

Konflikter er næsten uundgåelige i foreninger med mange frivillige ildsjæle. Derfor er det en god idé – allerede i fredstid – at have aftalt, hvordan man håndterer konflikterne, når de opstår. 

Nedenfor får du en gratis øvelse fra Ingerfairs bog "Sådan leder du frivillige i forskellige situationer" Boll, Hunt & Freigil 2. udgave 1. oplag 2014/2017. Øvelsen hjælper jer med at udarbejde et konfliktberedskab, der passer til netop jeres frivillige forening.

Kom godt i gang med at lave et konfliktberedskab
Lige såvel som du kan lave spilleregler for samarbejdet i frivilliggruppen, kan det være fornuftigt at lave spilleregler for konflikthåndtering. Det kaldes et konfliktberedskab.

Det vigtige med et konfliktberedskab er, at alle er enige om, at det skal være fremgangsmåden i gruppen. 

Udarbejdelsen af et konfliktberedskab tager udgangspunkt i, hvilke præferencer den enkelte frivillige har i arbejdet med konflikter.

Vil man eksempelvis helst have det håndteret 1:1, i mindre grupperinger eller i hele gruppen? Hvor store skal konflikterne være, før de synes, du skal blande dig? Hvilke typer af konflikter skal håndteres på hvilke måder? Og hvad skal konsekvensen af tilbagevendende konflikter være?

Du skal starte med at give de frivillige indblik i konflikttrappen samt forskel på sag og relation

Følg fremgangsmåden i skemaet herunder

Øvelsen er fra Ingerfairs bog "Sådan leder du frivillige i forskellige situationer" Boll, Hunt & Freigil 2. udgave 1. oplag 2014/2017, hvor du kan finde flere nyttige værktøjer til konflikthåndtering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00