Offentlighedsloven: Ændringer fremsættes til april

UDSPIL: Regeringen forventer at være klar med de længe ventede ændringer til offentlighedsloven i april måned. Samtidig understreger justitsministeren, at der vil blive tale om lempelser af ministerbetjeningsreglen.

Til april bliver lovforslaget til en revideret offentlighedslov fremsat i Folketingssalen. Det annoncerede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under onsdagens spørgetid, selvom forhandlingerne i forligskredsen endnu ikke er afsluttet.

Som det fremgår af regeringsgrundlaget, er formålet at få ændret den udskældte paragraf 24, der omhandler ministerbetjening, og som har ført til markante begrænsninger af offentlighedens muligheder for at få aktindsigt i regeringsdokumenter.

“Vi har diskuteret dette længe og afholdt rigtig mange møder. Jeg kan sige soleklart, at det, vi har lagt frem til drøftelser, er en lempelse af ministerbetjeningsreglen,” sagde han.

Med ændringerne bliver der dog ikke tale om et totalt opgør med de begrænsninger, som den nuværende offentlighedslov har givet. Således understreger den konservative justitsminister behovet for at bevare et vist spillerum til regeringsdrøftelser. 

“Der skal kunne være regeringsprocesser, man skal have lov til at have, uden at man skal lægge alt frem i det offentlige rum,” sagde Søren Pape Poulsen (K).

Efter at have set et lækket lovforslagsudkast, som Information har løftet sløret for, har mediejurist og forhenværende forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, ellers beskyldt regeringen for, at de nye ændringer af offentlighedsloven vil føre til yderligere indskrænkninger og begrænsninger af adgangen til aktindsigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00