Ole Bjørstorp vraget som borgmesterkandidat i Ishøj

DROPPET: Ishøjs socialdemokratiske bykonge gennem årtier, Ole Bjørstorp, er blevet vraget af sine partifæller som borgmesterkandidat ved næste kommunalvalg. Hans afløser bliver sandsynligvis ny borgmester.

Efter knap 20 år som borgmester har hans eget parti nu afsat Ole Bjørstorp som borgmesterkandidat i Ishøj Kommune.
Efter knap 20 år som borgmester har hans eget parti nu afsat Ole Bjørstorp som borgmesterkandidat i Ishøj Kommune.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Socialdemokratiet vil kæmpe for at bevare sit absolut flertal i Ishøj Kommune, men det bliver uden partiets nuværende borgmester, Ole Bjørstorp, i spidsen.

Det står klar, efter resultatet af de seneste ugers kampvalg om at blive partiets borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg blev offentliggjort torsdag eftermiddag.

Ole Bjørstorp tabte - og tabte stort - til hans hovedudfordrer Merete Amdisen.

"Jeg er taknemmelig for det klare mandat, jeg har fået fra medlemmerne. Det forpligtiger, også i forhold til at få skabt den samling af partiet, som medlemmerne efterspørger," siger Merete Amdisen til Altinget.

Hun fik 206 ud af de 371 afgivne stemmer. Ole Bjørstorp fik 96 svarende til godt 26 procent, mens den tredje kandidat, Annelise Madsen, fik støtte fra 67 af de lokale S-medlemmer.

Med absolut flertal i byrådet kan det forventes, at kåringen som socialdemokratisk spidskandidat også vil bringe en borgmesterpost med sig.

Dybt splittet byrådsgruppe
Byrådsgruppen har længe været splittet i to, og grøfterne blev gravet endnu dybere for godt et år siden, da Ole Bjørstorp på Facebook egenhændigt meldte sig på banen som socialdemokratisk borgmesterkandidat.

Nu er det tid til at få partiet samlet og se frem mod valget, siger Merete Amdisen.

Ole Bjørstorp spillede en central rolle, da hun blev væltet som formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe sidste år. Det skete kort tid efter, at Ole Bjørstorp uden partiforeningens opbakning havde meldt sig som borgmesterkandidat.

"Det første, jeg vil tage hul på, er at få genstartet vores mæglingsproces, som blev stoppet i vinter. Vi er nok nødt til at have hjælp udefra, så vi kan se hinanden i øjnene og få talt de udfordringer igennem, som har været," siger hun.

Det absolutte flertal har Socialdemokratiet haft i Ishøj Kommune siden starten af 1980'erne.

Og siden kommunen genopstod ved kommunalreformen i 1970 er arvefølgen fra en bykonge til den næste gået glidende.

Bjørstorp overvejer partiskifte
Ole Bjørstorp overtog borgmesterposten fra Per Madsen (S) forud for kommunalvalget i 2001, hvor sidstnævnte havde siddet i stolen uafbrudt siden 1974.

Ifølge formanden for den lokale socialdemokratiske partiforeningen så er målet ved det kommende kommunalvalg at bevare partiets absolutte flertal. 

"Der (er) mange stærke profiler at bygge på - både i den nuværende byrådsgruppe og i medlemskredsen. Det tegner godt for Socialdemokratiet," skriver han i en pressemeddelelse.

Fra Ole Bjørstorps side lyder der dog ikke i første omgang konfliktdæmpende toner. Han siger til TV2 Lorry, at han har følt sig dårligt behandlet af sit parti og vil ikke udelukke at stille op for et andet parti end Socialdemokratiet ved det kommende valg.

Og så lufter han tanken om, at andre partifæller kan finde på at gøre det samme.

"Jeg ved ikke, om Merete Amdisen bliver en god borgmester, eller om hun overhovedet bliver borgmester. Der kan ske meget inden valget næste år. Nogle kan gå ud af partiet og tilslutte sig et andet," siger Ole Bjørstorp til TV2 Lorry.

Artiklen er opadteret med citat fra Ole Bjørstorp 25/11-2020

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Amdisen

Borgmester (S), Ishøj Kommune
Lærer (Blaagaard Seminarium, 1997)

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00