Debat

Olsen Dyhr: 2025-planen er et grønt tilbageskridt af dimensioner

REPLIK: Venstre har forladt kendsgerningernes verden og befinder sig i det post-faktuelle samfund, når partiets klimaordfører mener, at 2025-planen er et grønt fremskridt. Den er tværtimod et svigt af miljø og klima, skriver SF's Pia Olsen Dyhr. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand og energi- og klimaordfører

Der tales meget om det post-faktuelle samfund, hvor man kan mene hvad som helst - uden nogen som helst tilknytning til fakta.

I et indlæg på Altinget viser Thomas Danielsen, energi- og klimaordfører for Venstre, at han i den grad er med på (u-)noderne. Garneret med en hyppig brug af skældsord.

Jo, det er et presset regeringsparti, der kan producere et indlæg, hvor den bizarre pointe er, at 2025-planen er et af de største grønne fremskridt.

Selvom vi sparer nogle penge på helt kort sigt, vil det blive dyrt for Danmark, når vi senere skal accelerere den grønne omstilling – sådan en stop-go politik har Klimarådet klogt advaret imod.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Energi- og klimaordfører, partiformand

Læs: V: 2025-planen er et af de største grønne fremskridt 

Heldigvis har ikke alle forladt kendsgerningernes verden. Klimarådet har beregnet, at hvis man afskaffer PSO-afgiften vil det betyde, at Danmarks CO2-udledning forøges med 3 millioner tons om året svarende til over 5 procent af vores samlede klimaforurening.

Samtidig vil regeringen stoppe for de aftalte kystnære møller, hvilket igen vil betyde en relativt større produktion af elektricitet ved brug af kul. Når man øger elektricitetsforbruget og samtidig mindsker produktionen af elektricitet med vedvarende energi, så bliver resultat sort, ikke grønt.

Det postfaktuelle samfund
For at indse det skal man sådan set bare trække to tal fra hinanden.

Afskaffer man PSO-afgiften, vil det blive billigere at bruge mere el. På et punkt er det godt. Nemlig når det gælder brugen af varmepumper, der omdanner elektricitet til varme med stor effektivitet.

Danielsen hævder, at regeringens manøvre vil betyde, at det bedre kan betale sig at bruge varmepumper end at fyre med træ-flis. Det er desværre ikke korrekt, og det har jeg fra klima-, forsynings- og energiministeren, der jo tilhører samme parti – men hvad, i det post-faktuelle samfund kan man vist mene to modsatte ting på én gang.

Jeg har gentagne gange opfordret ministeren til at sikre, at varmepumper bliver rentable, og bedt om at få offentliggjort den analyse, der er lavet af problemstillingen, men som ligger i en skuffe ovre i Skatteministeriet. Det tror jeg ikke, den ville gøre, hvis problemet faktisk var løst. Så mon ikke det er ministeren, der har ret.

Billige kystnære vindmølleparker
Danielsen mener også, at de kystnære vindmølleparker bliver alt for dyre. Sagen er, at de bliver langt, langt billigere, end nogen forventede. Det er så rigtigt, at det offentlige tilskud bliver større, end regeringen forventede for et år eller to siden, fordi elprisen er meget lav for tiden.

Men den energiaftale, der blev indgået i 2012, fastlagde, at der skulle bygges kystnære møller uden nogen forbehold. Venstre har så fundet på det ene forbehold efter det andet for at rende fra det, man har aftalt.

Tilbage til virkeligheden
Det lader til, at det med at et ord er et ord, ikke hører hjemme i Venstres post-faktuelle samfund.

Tilbage i den virkelige verden vil jeg sige, at det Venstre har lagt op til i 2025-planen, er et grønt tilbageskridt af dimensioner.

Det er et svigt af miljø og klima. Og selvom vi sparer nogle penge på helt kort sigt, vil det blive dyrt for Danmark, når vi senere skal accelerere den grønne omstilling – sådan en stop-go politik har Klimarådet klogt advaret imod. Og så koster det også en masse arbejdspladser i den grønne energisektor.

Men jeg forstår så udmærket, at Venstre ikke har lyst til at stå ved de faktuelle konsekvenser af deres politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00