Ombudsmanden går ind i sag om ministeriums solohistorie til DR

KOMMUNIKATION: Overholdt Justitsministeriet reglerne om brug af solohistorier, da de gav en nyhed til DR og Jyllands-Posten? Og orienterede ministeriet advokaten for Loyal to Familia i tide? Det vil Ombudsmanden se nærmere på, efter at sms-korrespondancer er kommet frem.

Kort før sommerferien, 28. juni, var justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i TV Avisen. Aftenens tophistorie var, at retten – for første gang i nyere tid – skulle vurdere, om en bande var ulovlig og dermed kunne opløses. Banden Loyal To Familia kunne blive forbudt allerede til august.

”Et historisk skridt,” sagde ministeren.

Men nu skal Papes ministerium forklare nærmere over for Folketingets Ombudsmand, om alt foregik efter reglerne, da ministeriet gav* nyheden til DR og Jyllands-Posten som en såkaldt solohistorie.

Det oplyser Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

”Det fremgår af flere medier, at Justitsministeriet skulle have koordineret offentliggørelsen med DR og Jyllands-Posten, således at disse medier som de første kunne bringe historien. Det fremgår også af medierne, at Justitsministeriet skulle have bedt DR og Jyllands-Posten om at vente med at kontakte LTF’s advokat indtil kort før offentliggørelsen af sagen,” forklarer Ombudsmanden, som nu ”har bedt Justitsministeriet om en udtalelse om forløbet”.

Sms-korrespondancer viser soloaftale
Det er Radio24syv, der i begyndelsen af september rejste spørgsmål om, hvorvidt ministeriet har opført sig ordentligt i sagen.

En række sms-korrespondancer tyder nemlig på, at ministeriet lod være med at svare på spørgsmål fra Berlingske om samme sag, fordi man hellere ville reservere historien til JP og DR.

Og – måske mere alvorligt – efterlader de indtryk af, at ministeriet helt bevidst ventede med at orientere Loyal to Familias advokat, indtil fem-ti minutter før nyheden blev bragt i TV Avisen. Det betød, at advokaten ikke kunne nå at forholde sig til oplysningerne og komme med sin kommentar i indslaget på DR.

Justitsministeriet har nu fire uger til at svare Ombudsmanden. Her skal ministeriet forholde sig til, om pressebetjeningen har været i overensstemmelse med reglerne om solohistorier. Papes ministerium skal også redegøre for, hvornår Loyal to Familias advokat blev orienteret. 

*I en tidligere version af artiklen stod der, at ministeriet "solgte" historien til DR og Jyllands-Posten. Udtrykket kan misforstås, som om ministeriet modtog penge for nyheden, og det er derfor ændret til "gav" 25.9.18 klokken 14.

Forrige artikel Dagens overblik: Cepos og Liberal Alliance langer ud efter Venstre Dagens overblik: Cepos og Liberal Alliance langer ud efter Venstre Næste artikel Se samråd om hvidvasksagen i Danske Bank Se samråd om hvidvasksagen i Danske Bank