Opsamling på temadebat: Her er de vigtigste opgaver for en ny beskæftigelsesminister

Hvad bør stå højest på den kommende beskæftigelsesministers prioritetsliste? Altinget invitererede til debat og bringer her et overblik over deltagernes indlæg.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hvordan sikrer vi nok hænder på det danske arbejdsmarked? Skal Arne-pensionen afskaffes? Bør der laves en ny arbejdsmiljøaftale? Eller skal kommunerne have mere frihed på beskæftigelsesområdet? Altinget inviterede til temadebat i anledning af folketingsvalget og spurgte deltagerne: 

Hvad bør være de vigtigste emner for en ny beskæftigelsesminister?

Gennemgående i størstedelen af deltagernes indlæg er, at en ny beskæftigelsesminister først og fremmest bør fokusere på manglen på arbejdskraft. Dog er der langt fra enighed om løsningen på problemet:

På den ene side peger flere aktører på nødvendigheden i at sikre bedre arbejdsforhold, herunder at mindske stress og sygdom for at tiltrække og fastholde arbejdskraft.

På den anden side handler det om at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft, sænke beløbsgrænsen samt at inkludere flere unge og ældre på arbejdsmarkedet.

Et tredje og gennemgående spor drejer sig om en gentænkning af beskæftigelsesystemet. Herunder et større fokus på den enkelte ledige samt bedre mulighed for uddannelse og efteruddannelse – sådan at kompetencer i højere grad matcher arbejdsmarkedets behov – og større tillid til både medarbejdere og ledige i beskæftigelsessystemet.

Her følger et overblik over deltagernes indlæg:

Lisbeth Lintz ChristensenLisbeth Lintz, formand for Akademikerne

For Akademikernes formand, Lisbeth Lintz, bør den kommende beskæftigelsesminister tage fat ved arbejdsmiljøet, særligt når det gælder dårligt psykisk arbejdsmiljø, herunder stress og stressrelaterede lidelser:

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00