Opsamling på temadebat: Sådan bør regeringen gribe arbejdet med vækstreformer an

Altingets temadebat om vækstreformer slutter. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

En række politikere, heriblandt Sofie Carsten Nielsen (R), har debatteret, at Mette Frederiksen (S) ville igangsætte et større reformarbejde, der varigt skulle styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.
En række politikere, heriblandt Sofie Carsten Nielsen (R), har debatteret, at Mette Frederiksen (S) ville igangsætte et større reformarbejde, der varigt skulle styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Økonomer, interessenter, politikere og tidligere ministre har i Altingets debatspalter diskuteret, at regeringen ville "løfte blikket" og igangsætte et større reformarbejde, der varigt skulle styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) pegede i januar i Børsen på tre store udfordringer i de kommende år. Den grønne omstilling og målet om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 krævede massive investeringer, den skærpede, internationale konkurrence øgede kravene til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og digitaliseringen øgede behovet for at tage nye skridt.

Senest har statsministeren til afslutningsdebatten i Folketingets udtalt, at regeringen vil forberede et reformprogram med et tiårigt perspektiv, som blandt andet skal "øge væksten og velstanden".

Hvilke reformer ville kunne bidrage til at styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen? Hvad ville de bedste reformer for erhvervslivet være? Og hvilke vækstreformer var overhovedet realistiske at gennemføre?

Her får du et overblik over deltagernes indlæg, som har været bragt i debatspalterne:

 

Nina SmithDe fleste lavthængende frugter var allerede plukket, skrev Kommission for 2. generationsreformers formand, Nina Smith. "I Reformkommissionen forventer vi ikke, at nogen er ved at falde ned af stolen af befippelse over de nye, spændende problemstillinger, som vi her bringer til torvs. Tværtimod. Der er tale om gamle travere. Det er netop det, der er pointen. Vi har i Danmark (i lighed med mange andre lande) nogle problemer, som bare ikke går væk. De er erkendt for længst. Man har politisk forsøgt at tage hånd om dem i mange år. Alligevel er de fortsat uløste".
Læs indlægget her

 

Mogens LykketoftDer måtte ikke komme endnu et forhastet tilbagefald til sparepolitik og restriktive budgetlove, mente formand for Energinet Danmark og forhenværende finansminister for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft. "Der er brug for omsider at banke fast, at det såkaldte arbejdsudbudsproblem ikke er et spørgsmål om for mange dovenkroppe, men om at sikre at mange flere får de kvalifikationer, der vil efterspurgt i fremtiden. Tro mig: Ambitiøs investering i efteruddannelse skal nok skabe det nødvendige ekstra udbud af arbejdskraft".
Læs indlægget her

0:000:00