Organisationer: Skuffende fokus på skov og miljø

FINANSLOV: Skovene og teknologiudviklingen er de store tabere. Miljøet spiller ikke en stor nok rolle, kritiserer DN, Det Økologiske Råd og Dansk Skovforening.
Skovene og miljøet får ikke nok fokus i regeringens finanslovsforslag. Det mener flere organisationer.
Skovene og miljøet får ikke nok fokus i regeringens finanslovsforslag. Det mener flere organisationer.Foto: colourbox
Kristian Aaskov NielsenAnders Jerking

Der er ikke mange rosende ord til regeringens finanslovsudspil fra de grønne organisationer. De ærgrer sig over, at tilskuddene til private skovbrug er fældet, og at regeringen ikke satser mere på at skabe jobs inden for klima og energi.

I Dansk Skovforening hænger man med hovedet. Tilskudsordningerne til de private skovbrug forsvinder nemlig med regeringens finanslovsudspil.

"Det her er miljøpolitik med lukkede øjne, begge hænder på ryggen, og hvor guldet bliver liggende på gaden," siger informationschef i Dansk Skovforening Martin Einfeldt på baggrund af tirsdagens finanslovsudspil. Han er dybt skuffet over udsigten til, at de private skovbrug mister deres tilskudsordninger.

"Vi vidste, at det her ville komme, men vi kan stadig ikke forstå, at regeringen nedprioriterer skovene og afviser den gavn, skovene kunne gøre for samfundet," siger Martin Einfeldt.

Også Dansk Naturfredningsforening er skuffede over, at tilskuddene forsvinder.

"Vi er kede af, at man fjerner støttepuljen til de private skove. Vi er i det hele taget kede af, at skovene ikke har fået en plads i Grøn Vækst," siger Michael Leth Jess, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

Miljø som samfundshjul
Med finanskrisen hængende over dansk økonomi, mener Danmarks Naturfredningsforening, at miljø og klima burde spille en større rolle.

"Regeringen har valgt ikke at bruge den motor, der hedder klima, energi, miljø og natur, når det handler om at sætte mere skub i samfundshjulene. Det er en forspildt chance. Der er mange jobmuligheder ikke mindst inden for klima og energi," siger Michael Leth Jess.

Det manglende fokus på miljø og klima skuffer også Det Økologiske Råd.

"Regeringen forspilder muligheden for at integrere miljø og klimahensyn i den økonomiske politik," siger formand Christian Ege.

Miljøteknologien taber terræn
Udviklingen af nye teknologier kan være måden at skaffe arbejdspladser på. Derfor skuffer det også Christian Ege, at der fra 2011 ikke er sat penge af til et energiudviklings- og demonstrationsprogram.

"Det er skuffende, at den kun er sikret for 2010, og der ikke er afsat penge fra 2011," siger Christian Ege.

Hos Dansk Energi er man helt enig. De mener, at man risikerer at sende energiforskningen ned i et sort hul.

"Det er selvfølgelig positivt, at regeringen har besluttet at overopfylde målet om at sætte 1 procent af BNP af til forskning. Men det er paradoksalt, at man i et klimaår og under en finanskrise ikke sætter penge af til den energiforskning, der kan skabe den vækst, vi skal leve af i fremtiden," siger Rasmus Tengvad, konsulent i Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Der er i finanslovsforslaget heller ikke afsat penge til et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Ege

Seniorkonsulent, Rådet for Grøn Omstilling (tidl. Det Økologiske Råd), medlem af SF’s landsledelse og af Det Miljøøkonomiske Råd
cand.tech.soc. (RUC 1979)

0:000:00