Overblik: Ambassadørernes sommerferie-bøger

ANBEFALINGER: Med sommerferien for døren har Altinget: magasin fået danske ambassadører rundt omkring i verden til at anbefale dig bøger fra og om lige præcis deres land. Så om ferien går til Tyskland, til Berlin, til Kina eller Argentina, kan du finde inspiration lige her.

Lars Thuesen
Danmarks ambassadør i Storbritannien

"Winston S. Churchill – den ultimative biografi af Roy Jenkins. Er man til politiske biografier, kommer man ikke uden om Jenkins’ fremragende storværk fra 2001.

Gennem tusind sider tegner Jenkins et ualmindeligt velskrevet, humoristisk og politisk indsigtsfuldt portræt af en af verdenshistoriens største politikere."

 

Liselotte Plesner
Danmarks ambassadør i Østrig

"Titlen på bogen Et helt liv af den østrigske forfatter Robert Seethaler kunne ikke være mere præcis. Fortællingen om Andreas Eggers liv, hvis begyndelse er så rå og kærlighedsløs, at det kniber med at begribe det, leveres nøgternt med et strejf af ømhed. Historien er samtidig en fortælling om udviklingen i en østrigsk bjergby gennem det meste af det 20. århundrede. Den udvikling indebærer menneskets erobring af det afvisende bjergmassiv. Bogen er en fin fortælling om et menneske med små forventninger til livet, som fandt livets mening i forholdet til naturen, som overvandt voldsomme slag, og som døde tilfreds efter ‘et helt liv’. Læs den bog."

 

Ole Egberg Mikkelsen
Danmarks ambassadør i Polen

"Der er kun 90 kilometer mellem Bornholm og den polske Østersøkyst, og det er derfor oplagt med en anbefaling af en bog om vores sydøstlige – og for mange danskere ret ukendte – naboland, netop på den dag hvor Folkemødet starter. I disse år spiller Polens nyere historie en central rolle i den politiske debat hernede. Både Anden Verdenskrig og tiden under Den Kolde Krig; ansvar, skyld og moral debatteres på en helt anden måde, end vi kender det i Danmark.

Den polske forfatter Maria Nurowskas romanbiografi Min Ven Forræderen rammer denne diskussion rent. Det er beretningen om oberst Ryszard Kuklinski, som hurtigt steg i graderne i det kommunistiske Polen og blandt andet arbejdede med Warszawapagtens planer om angreb mod Vesteuropa, herunder Danmark. Samtidig tog han i 1972 kontakt til CIA og lækkede gennem ni år militære oplysninger til USA for at forhindre, at Den Kolde Krig udviklede sig til en væbnet konflikt. Så var han helt eller forræder? Gjorde han det rigtige? Døm selv. Bogen findes på dansk i Anna Werenbergs oversættelse."

 

Kirsten Geelan
Danmarks ambassadør i Ungarn

"Min indgang til ungarsk litteratur var med Niki: The Story of a Dog af Tibor Béry, en vidunderlig bog om hunden Niki og det midaldrende ægtepar Ancsas fra Budapest. Enfoldig og almindelige mennesker.

Den fortæller uden at blive sentimental, men med stor ømhed og kærlighed, en historie om store personlige omvæltninger."

 

Michael Braad
Danmarks ambassadør i Grækenland

”Sommeren betyder for mange af os murstensromaner. Det kan være en god idé at indflette en digtsamling og nyde den ekstra tid til fordybelse og refleksion, som et godt digt kalder på. Jeg kan anbefale den græske digter Konstantin Kavafis (1863-1933), der trækker på den store visdom og styrke i de antikke græske sagn og fortællinger. Kavafis minder os om skønheden og sandhederne i det klassiske stof og gør det forunderligt levende og relevant også for vores tid. Læs for eksempel digtet “Ithaca” om målet for Odysseus lange hjemfærd, med fine erkendelser om det moderne menneskes livsrejse. Kavafis er naturligvis særlig oplagt, hvis rejsen denne sommer går til græske landskaber – men digtene er stærke og kan nydes under alle himmelstrøg.”

 

Freddy Svane
Danmarks ambassadør i Japan

"En af Japans mange betydende forfattere Haruki Murakami sender med sit nyeste værk Mordet på Kommandanten os alle på en fantastisk rejse. Med overraskende referencer til vestlig kultur loddes dybden og tvetydigheden i japansk kultur. Lag efter lag afdækkes kunst og den kreative proces. Mystikeren Murakami tvinger os til at tænke – er mennesket ej blåt til lyst. NB: Ordet ”blot” er stavet ”blåt” med vilje, idet farven blå har en særlig rolle i historien."

 

Grete Sillasen
Danmarks ambassadør i Argentina

"Argentinas stolte litterære søn er Jorge Luis Borges, men hans fortællinger er ikke indbegrebet af sommerferielæsning. I stedet kan man tage Mafalda med til stranden: Det er en tegneserie, som er elsket i hele den spansktalende verden. Den er tegnet og forfattet af argentineren Quino (rigtige navn: Joaquín Lavado Tejón). Titelfiguren Mafalda er en kontant, men også filosofisk lille pige, der med udgangspunkt i dagligdagen med venner og familie kommenterer verdens gang. Mafalda fås på engelsk på Amazon."

 

Friis Arne Petersen
Danmarks ambassadør i Tyskland

"Da vi danskere “kun” har ét rigtigt naboland, Tyskland, på godt og ondt, kan vi lige så godt lære dem bedre at kende, mens deres globale rolle stille og roligt vokser. Den bedste vej til forståelse går gennem kultur og litteratur. Læs derfor Alfred Döblins Berlin Alexanderplatz (1929), der er udkommet i en ny, rost engelsk oversættelse i år.

Ellers er Sieben Nächte (2017) af Simon Strauss bestemt en anbefaling værd. Denne debutroman af den unge 29-årige forfatter har været én af årets absolut mest roste og diskuterede bøger i Tyskland, fordi den med sin neoromantiske stil og sin appel til følelserne af nogle medier er blevet kritiseret for at kunne opildne den politiske højrefløj. Denne ”brune” romantik er dog meget vanskelig at se, når man læser bogen, og den er med sin fællesskabssøgende impuls et spændende bidrag til samtidslitteraturen i Tyskland."

 

Christian Brix Møller
Chargé d’affaires, Vietnam

"Trods mange gode bøger der viser det moderne fascinerende Vietnam, må det alligevel blive USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsens nye storværk på dansk om Vietnamkrigen, eller – set her fra Hanoi: Amerika-krigen. Bogen er grundig, nuanceret og spændende fortalt – og et fremragende eksempel på historieformidling, der rækker ind i nutiden."

 

Charlotte Slente
Danmarks ambassadør i Israel

"Mit forjættede land – Israels triumf og tragedie er en fantastisk interessant og nuanceret beskrivelse af det moderne Israel, skrevet af den israelske journalist Ari Shavit. Bogen indfanger kompleksiteten og dobbelttydigheden i Israel i en blanding af historiefortælling, personlig familiehistorie og rejsebeskrivelse. Shavit tager læseren med på hans forfaders første tur til Israel, besøger kibbutzer og skildrer de første pionérår i Israels historie. Gennem disse historiske og nutidige for-
tællinger udstiller og diskuterer Shavit alle de paradokser og modsætninger, som Israel er gjort af, og de vanskelige valg, Israel står overfor."

 

John Nielsen
Danmarks ambassadør i Spanien

"In the Night of Time af Antonio Muñoz Molina er en fantastisk bog, der giver et godt og nuanceret indblik i den spanske borgerkrigs mange facetter. Den bidrager samtidig til forståelsen af nogle af de politiske problemer, Spanien stadig kæmper med i forhold til fravær af dialog og konsensus. Antonio Muñoz Molina regnes for en af Spaniens største nulevende forfattere."

 

Anders Carsten Damsgaard
Danmarks ambassadør i Kina

"Hvis du vil bruge sommerferien på at blive klogere på de strategiske globale magtforskydninger, der sker i disse år mellem et Europa svækket af Brexit og intern usikkerhed, et trumpsk USA, der trækker sig fra sin globale lederrolle, og et stærkt og selvsikkert Kina på vej op, vil jeg anbefale tre bøger:

Gideon Rachman: Easternisation: War and Peace in the Asian Century: En blændende analyse af det aktuelle vendepunkt, som kommer til at præge det 21. århundrede, skrevet af Financial Times’ mangeårige udenrigsredaktør.

Graham Allison: Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap?: Det meget omtalte studie af risikoen for krig mellem en opstigende og en vigende stormagt.

Howard French: Everything Under the Heavens: How the Past Helps Shape China’s Push for Global Power: Hvorfor de seneste 150 år kun har været en kedelig parentes i Kinas tusindårige historie og selvforståelse som den stærke stormagt, Riget i Midten."

Forrige artikel V og S angriber Riisager: Hun ser stort på samarbejde V og S angriber Riisager: Hun ser stort på samarbejde Næste artikel 2.500 statsligt ansatte skal flyttes rundt i København 2.500 statsligt ansatte skal flyttes rundt i København