Overblik: Her er kandidaterne for Frie Grønne

NYT HOLD: Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, kunne mandag afsløre navnene på de kandidater, der skal få partiet over spærregrænsen og ind i Folketinget. Altinget giver et overblik over de ti kandidater.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Alternativets tidligere politiske leder og stifter Uffe Elbæk har sammen med to tidligere Alternativet-afhoppere stiftet partiet Frie Grønne. 

Mandag kunne det nye partis politiske leder, Sikandar Siddique, løfte sløret for Frie Grønnes politiske prioriteter og ikke mindst navnene på de kandidater, der skal hive stemmer hjem ved næste folketingsvalg. 

Blandt de ti kandidater er blandt andre den tidligere Alternativet-medstifter Niko Grünfeld, der i 2018 måtte trække sig fra posten som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune i 2018. 

Altinget giver dig et overblik over Frie Grønnes kandidater:

Sikandar Siddique

Sikandar Siddique
Politisk leder, stifter af og folketingsmedlem for Frie Grønne

Den tidligere rets- og integrationsordfører for Alternativet blevet partiets mand i front på posten som politisk leder. Sikandar Siddique forlod Alternativet 9. marts med den begrundelse, at han ikke længere mente, at han i partiet kunne kæmpe sin kamp for minoriteters rettigheder. 

Han har tidligere haft sæde i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet i perioden 2005-2009.

Uffe Elbæk

Uffe Elbæk
Medstifter af og folketingsmedlem for Frie Grønne

Alternativets fader sagde 9. marts ligesom flere andre farvel til det parti, han var stiftede i 2013. Han begrundede sin afgang med, at han ikke længere kunne genkende sig selv i Alternativet.

Sidenhen har han også været meget åben omkring de samarbejdsproblemer, der var mellem ham og Alternativets nuværende politiske leder, Josephine Fock.

Inden da var han medlem af Radikale Venstre, ligesom han havde posten som kulturminister i perioden oktober 2011 til december 2012.

Uffe Elbæk fortalte i forbindelse med partiets pressemøde mandag formiddag, at han ikke vil stille op til næste folketingsvalg.

Susanne Zimmer

Susanne Zimmer
Folketingsmedlem for Frie Grønne

Ligesom Siddique og Elbæk har Susanne Zimmer indtil nu været løsgænger, siden hun brød med Alternativet 9. marts.

Hun er gruppeforperson og medlem af Frie Grønne Råd, og hun vil fremover fungere som partiets ordfører for natur, miljø, fødevarer, fiskeri, sundhed, ældre, transport, og landdistrikter og øer. 

Niko Grünfeld

Niko Grünfeld
Medstifter af og rådsleder for Frie Grønne

Sammen med Uffe Elbæk var Niko Grünfeld en af hjernerne bag Alternativet. Han er valgt til Københavns Borgerrepræsentation og har været kultur- og fritidsborgmester i kommunen - en post, han fratrådte i 2018 efter flere uger med uheldige sager. 

Zahra Pedersen

Zahra Pedersen
Kandidat for Frie Grønne

Zahra Pedersen er stifter af Healthy Hijab og blogger på YouTube. Hun blev i 2019 kendt som 'imamens datter', da hun i DRK-programmet 'Kampen om mig' så nærmere på, hvordan det er at være fanget mellem to kulturer.

Signe Sand

Signe Sand
Kandidat for Frie Grønne

Signe Sand er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og initiativtager til Den Grønne Studenterbevægelses Byggeriudvalg, hvor hun har været aktiv siden 2018. 

Fabian Munkholm Davidsen

Fabian Munkholm Davidsen
Kandidat for Frie Grønne

Ligesom flere andre meldte Fabian Munkholm Davidsen sig 9. marts ud af Alternativet. Han har dog indtil nu fortsat været aktiv i Alternativets Unge, hvor han blandt andet har kæmpet for en løsrivelse fra moderpartiet. Han fungerede som ungdomspartiets ordfører for kultur og religion samt integrations- og udlændingepolitik.

Afrah Aljabouri

Afrah Aljabouri
Kandidat for Frie Grønne

Afrah Al-Jabouri var i 2017 spidskandidat for Nationalpartiet til kommunalvalget i Brøndby kommune, men hun blev ikke valgt ind. Hun er til daglig beskæftiget som frivillig projektleder hos Red Barnet, og hun er derudover kontorelev med speciale i offentlig forvaltning hos Køge Kommune.

Marianne Karlberg

Marianne Karlberg
Kandidat for Frie Grønne

Marianne Karlberg er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1994 og har arbejdet som professionel sanger i 15 år.

Hun er stifter og ejer af On Stage Artist Management, som er et dansk agentur, der repræsenterer operasangere, dirigenter, instrumentalister og komponister med et tilhørsforhold til Norden. 

Malthe Merrild

Malthe Merrild
Kandidat for Frie Grønne

Malthe Merrild er uddannet journalist og sociolog fra Roskilde Universitet. Han er desuden medstifter og daglig leder af Kulturtårnet på Knippelsbro i København. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion