Overblik: Se den nye aftale om supplerende dagpenge

DOKUMENTATION: Partierne bag dagpengeforliget er blevet enige om, hvordan supplerende dagpenge kan bruges og genoptjenes. Den nye aftale skal gøre livet på supplerende dagpenge nemmere.

Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Regeringen er sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti enige om en ny aftale om supplerende dagpenge og overskydende timer. Aftalen er en tillægsaftale til den store dagpengeaftale Aftale om et tryggere dagpengesystem, som de tre partier indgik i oktober.

Med den nye aftale bliver reglerne om overskydende timer afskaffet, ligesom der bliver indført en ugebaseret model for supplerende dagpenge sammen med det månedsbaserede dagpengesystem, som blev aftalt med Aftale om et tryggere dagpengesystem.

Udgangspunktet er de gældende regler for supplerende dagpenge. Der er enighed om, at mindsteudbetalingskravet omlægges fra én dag per uge (7,4 timer) til to dage per måned (14,8 timer), og at timekravet til genoptjening af supplerende dagpenge i den forbindelse forhøjes fra 130 til 146 timer om måneden.

Aftalepartierne er endvidere enige om at lempe de nuværende regler om genoptjening af supplerende dagpenge på to punkter.

  • For det første afskaffes den nuværende regel om, at der ikke kan påbegyndes genoptjening af en ny periode med supplerende dagpenge, før en eksisterende periode er opbrugt.
  • For det andet indføres mulighed for, at retten til supplerende dagpenge kan forlænges med op til 12 uger. Ved udløb af retten til supplerende dagpenge efter 30 uger vil retten kunne forlænges med 4 uger for hver måned med mindst 146 timers ustøttet beskæftigelse inden for det seneste år, dog højst tilbage til der sidst er påbegyndt en ny periode med supplerende dagpenge.
  • Ved udløb af forlængelsen på op til 12 uger kræves seks måneder med mindst 146 timers ustøttet beskæftigelse for at genoptjene en ny ret til 30 uger med supplerende dagpenge.
  • I den måned, hvor retten til supplerende dagpenge, inklusive mulig forlængelse på op til 12 uger, udløber, behandles den resterende del af kalendermåneden, som om der fortsat var ret til supplerende dagpenge.
  • De gældende muligheder for genoptjening af ret til supplerende dagpenge for personer med løn i uge- eller 14-dagesindberetninger videreføres, idet timekravene tilpasses kravet på 146 timer for månedslønnede.
  • Der er enighed om at undtage hjemsendte og personer i arbejdsfordeling fra varighedsbegrænsningen på supplerende dagpenge.

De aftalte modeller for supplerende dagpenge og overskydende timer indebærer strukturelle offentlige merudgifter svarende til den ramme, der med Aftale om et tryggere dagpengesystem er hensat til supplerende dagpenge og overskydende timer.

Aftalepartierne forsøger at finde tilslutning til, at den nye aftale om supplerende dagpenge kan træde i kraft 1. juli 2017 som led i den samlede reform af dagpengesystemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00