Overraskelse over udflytningsplan: Sammenblanding af politik og udbudsregler

UDFLYTNING: Vi er allerede ude i landet, siger erhvervsakademier og professionshøjskoler, der formentlig står til at blive udflyttet snart. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indrager uddannelsesinstitutioner i udflytningskabalen i et interview mandag. Her er reaktioner fra professionshøjskoler og erhvervsakademierne.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indrager uddannelsesinstitutioner i udflytningskabalen i et interview mandag. Her er reaktioner fra professionshøjskoler og erhvervsakademierne.Foto: /Ritzau/ Liselotte Sabroe
Toke Gade Crone Kristiansen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fortryder, at uddannelser ikke blev udflyttet fra de større byer i første omgang af regeringens udflytninger af statslige arbejdspladser.

Han lover i et interview i Avisen Danmark, at regeringen vil rette op på fortidens fejltagelser i den udflytningsrunde, som forventes at komme senere i denne uge.

Ifølge avisen handler udflytningsplanerne kun om de korte og mellemlange uddannelser, der udbydes af professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Slut med et objektivt system?
Meldingen fra beskæftigelsesministeren kommer som en overraskelse for formanden for Danske Erhvervsakademier, Niels Egelund, der mener, at det udgør en udfordring at ville placere konkrete uddannelsestilbud efter politisk ønske.

”Det er højst overraskende, hvis udbuddet af uddannelser skal være bestemt af politiske og regionale kriterier i stedet for den nuværende relativt objektive model,” konstaterer han.

I dag bygger både systemet om uddannelsesudbud på en omfattende proces med prækvalifikation, inden nye uddannelsestilbud kan komme på tale. Ligesom etablering af de såkaldte uddannelsesstationer kræver dokumentation for reelle behov for udbuddet, forklarer Niels Egelund. 

Men formanden for erhvervsakademierne bakker op om tanken om at udbyde uddannelser, som løser behovet for uddannelser uden for de større byer.

Vi er allerede ude i landet
Rektoren på Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang, er glad for, at beskæftigelsesministeren anerkender uddannelsesinstitutioner som en meget væsentlig faktor for vækst i lokalområderne.

Hun påpeger dog, at professionshøjskolerne allerede i dag er til stede i store dele af landet.

”Vi er til stede. Vi har 35 uddannelsessteder i hele Danmark, og der hvor vi har samlet uddannelser, har det typisk været institutioner, som lå tæt på hinanden i de store byer,” siger rektoren.

Læs også

Mangler incitamenter
Når beskæftigelsesministeren ønsker at oprette flere decentrale tilbud, så bliver det ikke nødvendigvis gratis.

Rektor Camilla Wang peger på, at der er væsentlige omkostninger forbundet med de decentrale tilbud. Og de omkostninger bliver institutionerne i dag ikke kompenseret tilstrækkeligt for.

”Der er både udviklingsomkostninger forbundet med oprettelsen af udbuddet, omkostninger forbundet med at sikre, at de faglige kompetencer bliver inddraget, men også administrative omkostninger, når først tilbuddet er sat i værk,” forklarer rektoren.

Beregninger foretaget af professionshøjskolerne viser, at de decentrale tilbud bliver imellem 40 og 100 procent dyrere, end det er at drive en traditionel, campus-baseret uddannelse.

Den nye bevillingsmodel sikrer, at der gives et tilskud på to millioner kroner per decentralt tilbud, men de midler rækker ikke til at dække omkostningerne, som er forbundet med det nye uddannelsestilbud, ifølge rektoren.

”Man kan maksimalt få de tilskud til fem decentrale uddannelsestilbud. Vi har syv, så incitamentet er væk til at oprette flere," siger Camilla Wang.

Hvordan får vi de unge med ud?
Der kan dog blive en udfordring at flytte de unge, som i dag vælger at bosætte sig i de store byer, hvis ikke man gør op med markedstilgangen, hvor unge selv kan vælge, hvor de vil læse.

”Selv i Kolding, hvor jeg er rektor, kan vi mærke, at de store byer, som i vores tilfælde er Aarhus, trækker i de unge,” forklarer Niels Egelund, formand for Danske Erhvervsakademier.

Derfor kan det, uanset politiske initiativer om at oprette flere decentrale udbud, blive svært at tiltrække de unge til uddannelsesudbud i de mindre byer.

Skal man for alvor rykke på de eksisterende søgemønstre, forudsætter det, at der etableres meget unikke udbud og miljøer, som ikke er til stede i nogen af de store byer. Et godt eksempel på den problemstilling er Viborg, som i mange år har huset Animationsskolen.

Der er det, ifølge Niels Egelund, lykkedes at opbygge et miljø omkring animation, som kun lod sig gøre, fordi Viborg var det eneste sted, hvor den type uddannelse blev udbudt.

Det har ikke været muligt at få en uddybning af regeringens udflytningsplaner fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Læs hele artiklen på Altinget: forskning. Tegn et gratis prøveabonnement her

Dokumentation

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser

De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Wang

Forkvinde, Danske Professionshøjskoler, rektor, Professionshøjskolen Absalon,
cand.mag. i dansk og psykologi (Københavns Uni. 1997)

Niels Egelund

Formand, Danske Erhvervsakademier, rektor, IBA Erhvervsakademi Kolding

0:000:00