På Københavns Rådhus frygter man, at valgkampen bliver for jysk

Alle kræfter er sat ind på at kapre vælgere i de danske stationsbyer, og derfor er der blandt de københavnske partier en bred bekymring for, at landets største by ender som en eftertanke i valgkampen. Det kan få betydning for flere af de prestigeprojekter, som politikerne på rådhuset har lovet deres vælgere.  

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) flankeret af borgmestre fra SF, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliances Ole Birk Olesen. 
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) flankeret af borgmestre fra SF, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliances Ole Birk Olesen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Dahl

København er med sin klimaprofil, utømmelige naturvinshylder og mange Michelin-stjerner en by, som ingen ville tøve med at have på gæstelisten, hvis der i morgen var eksklusiv fest for de smarteste metropoler i verden.  

Men der er alligevel en begivenhed, som København risikerer at stå udenfor, og det er det politiske bal, som Mette Frederiksen startede fra talerpulten foran Marienborg Slot onsdag eftermiddag. 

Med statsministerens startskud er der - lidt sat på spidsen - lagt op til en valgkamp, hvor politikerne hellere vil flokkes i stationsbyernes forsamlingshuse end i de københavnske saloner.

Statsministerpartierne i Socialdemokratiet, Venstre og Konservative satser alle hårdt på at tiltrække vælgere, der ikke er, som københavnere er flest. Blå Bjarne og Blå Bettinas opmærksomhed er i høj kurs. 

Den kamp er kun blevet hårdere, efter Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne er stormet ind på scenen og står til at snuppe vælgere fra særligt Socialdemokratiet. 

En omstændighed, der også bemærkes blandt de respektive partiers afdelinger i København, hvor der er en vis frygt henover midten for, at Københavns behov bliver glemt i de afgørende valgdebatter - og ikke mindst, når en ny regering skal dannes efter valget. 

Ministre i Jylland

Kigger man på, hvilke profiler de respektive partier stiller med i København, anes det, at de politiske kanoner stiger i kaliber, jo længere vest, man bevæger sig fra Storebæltsbroen. 

Socialdemokratiet har ganske vist opstillet børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på Østerbro, mens beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard også stiller op i København, tæt på hjemmebanen i Tårnby. 

Langt de fleste af regeringens ministre, herunder statsministeren, er dog opstillet på Sjælland eller i Jylland. 

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00