På vej til Folketinget: Nadeem Farooq

Portræt: Altinget bringer hver dag et interview med en af de politikere, som håber på at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Nadeem Farooq (R).
Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi det er vigtigt at være med til at få indflydelse på de ting, som man alligevel skal rette sig efter. Man kan sige, at jeg nok er liberal-radikal med stor hang til lokale løsninger og frisind. Og en af de ting, som har indigneret mig mest, er den øgede detailstyring af kommunerne fra Christiansborg. Altså troen på, at man altid løser noget ved bare at vedtage nye love. Det er lidt paradoksalt, for jeg vil gerne ind i Folketinget for at reducere Folketingets magt over kommunerne.

Hvorfor blev du medlem af Radikale Venstre?

Fordi jeg altid har været optaget af, hvordan man kunne balancere hensynet til frisind og lighed med spørgsmålet om også at tage et socialt ansvar. Så derfor var det meget naturligt for mig som socialliberal, at det blev Radikale Venstre. Dengang var Venstre mere liberale, end de er i dag, og Socialdemokraterne er for meget formynderi og forbud, og hvis der er noget, jeg har allergi over for, så er det forbud.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag?

Fakta
Om Nadeem: 34 år, gift og far til to piger. Uddannet cand.polit. Er viceborgmester i Høje-Taastrup Kommune, hvor han også er formand for Erhvervsudvalget. Han sad i foråret i Folketinget for Radikale Venstre som suppleant for Anne Marie Geisler Andersen, der har haft barselsorlov.

Kilde: http://www.farooq.dk/2011/?side=om_nadeem

Mindre detailstyring af kommunerne og en genopretning af dansk økonomi. Vi skal turde gøre de ting, der er nødvendige. Vi skal sætte skatten ned på arbejde, hvis det er det, der er brug for, for at vi kan klare os i den globale verden. Vi skal investere mere i forskning, innovation og uddannelse, fordi det er det, der skaber vækst. Og vi skal også turde tage et opgør med velhavende danskeres ret til at få børnecheck og tilskuddet til de rige ældre. Jeg tror ikke på myten om, at man vil miste opbakningen fra de velhavende til velfærdsmodellen, fordi de ikke får noget ud af det. Det er at undervurdere danskernes generøsitet.

Hvem er dit politiske forbillede?

Det er Nelson Mandela, på grund af den værdighed han viste efter at have været fængslet i 27 år. Han lagde op til forsoning i stedet for tilbagebetaling. Det var med stor værdighed, han forsøgte at samle nationen, selv om han havde betalt en ufattelig høj pris. Det er sjældent set. Der er nogen, der tænker, at nu skal vi til magten efter ti år i opposition, og så tænker jeg, hvad Mandela ville have gjort. Han ville jo ikke sige, at nu skal de borgerligt tænkende ud af vagten i alle mulige institutioner og tankegange, fordi nu er det os, som skal til. Så jeg håber næsten, at man lytter lidt til Mandela og prøver at skabe forsoning. Altså ikke gøre ligesom Henrik Sass Larsen (S), der har været ude og sige, at nogle embedsmænd skal have kniven, fordi de har været alt for politiske.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

En, jeg beundrer meget, er Søren Pind, fordi han er en ener. Der er noget ærlighed og noget autencitet over ham, som jeg ikke ser hos mange andre. I stedet for bare at lave en maveplasker og siger undskyld og forsøge ikke at få mere ballade, så synes jeg faktisk, at han stikker hovedet frem velvidende, at han kommer til at rykke nogle ting, men også kommer til at få nogle tæsk.

Hvis du skulle lave én ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?

En ting, jeg gerne vil ændre, det er at fjerne den høje registreringsafgift på biler eller i hvert fald ændre den. Det er jo fuldstændig vanvittigt, at vi lige nu har en lige så forældet bilpark som den græske. Det skal være billigere at anskaffe sig en miljørigtig bil. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke anvender flere incitamenter til at få folk til at anskaffe sig en miljørigtig bil. Hvis man vil gøre noget for miljøet, så skal man netop give borgerne et incitament til at gøre det mest miljørigtige.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse i valgkampen?

En morgen var der faktisk en mand, jeg snakkede med, der sagde, at han ikke stemte på mig. Men jeg brugte lidt tid på at snakke med ham og vejledte ham, selv om jeg vidste, at han ikke ville stemme på mig. Jeg prøvede alligevel at oplyse ham om de andre partier. Det blev han så glad for, at han et kvarter efter kom med kringle og kaffe og takkede mig for, at jeg havde hjulpet ham og guidet ham, selvom jeg ikke ville få hans stemme. Det varmede om hjertet.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i Folketinget?

Jeg tror faktisk, at jeg vil komme uden de store armbevægelser og meget ydmygt sætte mig ind i tingene og læse på lektien, så jeg er helt inde i mine ordførerskaber. Så vil jeg ellers bygge et netværk op og få indflydelse. Det skal ikke ske ved at råbe højt, men ved at være mest forberedt, have det bedste netværk og have det mest kreative ideer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00