Pape genåbner Tibetkommissionen

FRIHEDSRETTIGHEDER: Justitsministeren sætter Tibetkommissionen tilbage på sagen om, hvem der havde det øverste ansvar for, at demonstranter blev forhindret i at demonstrere ved et kinesisk statsbesøg i København. Nye mails er kommet frem.

To dage efter grundlovsdag gennedsætter justitsminister Søren Pape Poulsen (K) den kommission, som har forsøgt at placere et ansvar for krænkelse af grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark.

"Nu skal vi til bunds i det. Det her rod skal ryddes op," siger ministeren.

Den såkaldte Tibetkommission bliver nu igen sat til at se på sagen om fredelige demonstranter, som blev forhindret i at vise sig for Kinas præsident ved et statsbesøg i København. Det sker i kølvandet på afsløringer om fund af arkiver med slettede mails, som kommissionen ikke har haft adgang til.

Senest har Rigspolitiet i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol fundet nye mailarkiver, som kan have betydning for sagen, oplyser ministeren.

"Det andet kunne selvfølgelig være nok. Men med den her oplysning, kan vi jo ikke have, at der er nogen, der er i tvivl om, der findes mails, der ikke har været tilgængelige, og hvad står der i dem. Og det betyder, at jeg på regeringens vegne i dag har sagt til partierne, at vi foreslår at gennedsætte Tibetkommissionen," siger Søren Pape.

Radioprogrammet P1 Orientering afslørede 23. maj, at Udenrigsministeriet lå inde med en backup af slettede e-mails fra ministre og embedsmænd, som ikke blev udleveret til undersøgelseskommissionen. Et politisk flertal i Folketinget er enige i, at kommissionen skal genåbnes.

Kommissionen får adgang til it-eksperter
Regeringen vil nu formulere et kommissorium, der skal sendes til Folketingets Udvalg for Forretningsordenen i næste uge, hvor det efterfølgende vil blive drøftet af Folketingets partier. 

Det nye kommissorium vil tage udgangspunkt i det oprindelige, og den nye undersøgelse "skal koncentrere sig om, hvorvidt eventuelt nyt relevant materiale giver grundlag for at ændre eller supplere Tibetkommissionens konklusioner". Derudover bliver det tilføjet, at kommissionen skal have adgang til it-ekspertbistand.

Justitsministeren vil ikke sætte en tidsbegrænsning på kommissionens arbejde.

"Vi aner jo ikke, hvad der ligger. Så det kan gå hurtig, og det kan tage lang tid," siger han.

Partier vil undgå ny, lignende situation
Søren Pape understreger flere gange, at kommissionen vil blive garanteret adgang til al det materiale, den ønsker og har behov for. Det er en garanti, der er vigtig for de øvrige partier i Folketinget, der ikke ønsker at stå i en lignende situation om et halvt år, hvor det igen kommer ud, at der er blevet tilbageholdt oplysninger.

"Vi håber, at man kan få vendt alle sten, så vi kommer til at kende den fulde sandhed, og der er ikke er nogen, der efterfølgende kan spørge sig selv: Var der så mere?" siger Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

For Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, er det ikke kun vigtigt, at der kommer klarhed i sagen. Det skal også føre til, at ansvaret kan blive placeret på ny.

"Det er afgørende, at vi kommer til bunds i den her sag. Der skal placeres et politisk ansvar, når forsamlings- og ytringsfriheden bliver krænket," siger hun.

,

Forrige artikel Rokade i LA: Christina Egelund bliver ny gruppeformand Rokade i LA: Christina Egelund bliver ny gruppeformand Næste artikel Nato-topmøde: Danmark skal sikre sig mod at blive udskammet af Trump Nato-topmøde: Danmark skal sikre sig mod at blive udskammet af Trump
LA-dramaet er en spejling af striden i Venstre

LA-dramaet er en spejling af striden i Venstre

ANALYSE: Simon Emil Ammitzbøll-Billes farvel til LA understreger dilemmaet, når liberale partier skal forholde sig til trusler mod det liberale samfund. Men Ammitzbølls meget principielle holdning er af nyere dato.