Pape genåbner Tibetkommissionen

FRIHEDSRETTIGHEDER: Justitsministeren sætter Tibetkommissionen tilbage på sagen om, hvem der havde det øverste ansvar for, at demonstranter blev forhindret i at demonstrere ved et kinesisk statsbesøg i København. Nye mails er kommet frem.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardEmma Qvirin Holst

To dage efter grundlovsdag gennedsætter justitsminister Søren Pape Poulsen (K) den kommission, som har forsøgt at placere et ansvar for krænkelse af grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark.

"Nu skal vi til bunds i det. Det her rod skal ryddes op," siger ministeren.

Den såkaldte Tibetkommission bliver nu igen sat til at se på sagen om fredelige demonstranter, som blev forhindret i at vise sig for Kinas præsident ved et statsbesøg i København. Det sker i kølvandet på afsløringer om fund af arkiver med slettede mails, som kommissionen ikke har haft adgang til.

Senest har Rigspolitiet i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol fundet nye mailarkiver, som kan have betydning for sagen, oplyser ministeren.

Fakta
Sådan bliver Tibetkommissionen genåbnet

Tibetkommissionen afgav sin beretning den 18. december 2017 og afsluttede dermed sit arbejde. Da kommissionen således ikke længere eksisterer, vil der formelt skulle nedsættes en ny. Regeringen ønsker, at det bliver med de samme medlemmer, som sad i den oprindelige kommission.

Kommissionen bliver formelt nedsat af justitsministeren.
 
Næste skridt er, at Justitsministeriet i den kommende uge sender et udkast til kommissorium til Folketinget med henblik på bemærkninger. 

Ministeriet forventer at kunne lægge kommissoriet fast inden sommerferien.

Derefter vil man udpege kommissionens medlemmer. Der vil desuden skulle tages en række formelle og praktiske skridt, f.eks. ansættelse af sekretariat.

Kilde: Justitsministeriet

"Det andet kunne selvfølgelig være nok. Men med den her oplysning, kan vi jo ikke have, at der er nogen, der er i tvivl om, der findes mails, der ikke har været tilgængelige, og hvad står der i dem. Og det betyder, at jeg på regeringens vegne i dag har sagt til partierne, at vi foreslår at gennedsætte Tibetkommissionen," siger Søren Pape.

Radioprogrammet P1 Orientering afslørede 23. maj, at Udenrigsministeriet lå inde med en backup af slettede e-mails fra ministre og embedsmænd, som ikke blev udleveret til undersøgelseskommissionen. Et politisk flertal i Folketinget er enige i, at kommissionen skal genåbnes.

Kommissionen får adgang til it-eksperter
Regeringen vil nu formulere et kommissorium, der skal sendes til Folketingets Udvalg for Forretningsordenen i næste uge, hvor det efterfølgende vil blive drøftet af Folketingets partier. 

Det nye kommissorium vil tage udgangspunkt i det oprindelige, og den nye undersøgelse "skal koncentrere sig om, hvorvidt eventuelt nyt relevant materiale giver grundlag for at ændre eller supplere Tibetkommissionens konklusioner". Derudover bliver det tilføjet, at kommissionen skal have adgang til it-ekspertbistand.

Justitsministeren vil ikke sætte en tidsbegrænsning på kommissionens arbejde.

"Vi aner jo ikke, hvad der ligger. Så det kan gå hurtig, og det kan tage lang tid," siger han.

Partier vil undgå ny, lignende situation
Søren Pape understreger flere gange, at kommissionen vil blive garanteret adgang til al det materiale, den ønsker og har behov for. Det er en garanti, der er vigtig for de øvrige partier i Folketinget, der ikke ønsker at stå i en lignende situation om et halvt år, hvor det igen kommer ud, at der er blevet tilbageholdt oplysninger.

"Vi håber, at man kan få vendt alle sten, så vi kommer til at kende den fulde sandhed, og der er ikke er nogen, der efterfølgende kan spørge sig selv: Var der så mere?" siger Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

For Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, er det ikke kun vigtigt, at der kommer klarhed i sagen. Det skal også føre til, at ansvaret kan blive placeret på ny.

"Det er afgørende, at vi kommer til bunds i den her sag. Der skal placeres et politisk ansvar, når forsamlings- og ytringsfriheden bliver krænket," siger hun.

Dokumentation

Det handler sagen om

Den 15. juni 2012 var den kinesiske præsident Hu Jintao på statsbesøg i København.

Det fik en række demonstranter til at stille sig op med tibetanske flag for at demonstrere mod Kinas krænkelser af tibetanernes menneskerettigheder.

Men dansk politi bad demonstranterne gå væk, og videooptagelser viser, at demonstranter får frataget deres Tibet-flag. Aktionen skete på en tydelig ordre, blandt andet lød det over politiradioen: "Tag flaget fra dem, kom."

Daværende justitsminister Søren Pind (V) nedsatte i efteråret 2015 en kommission til blandt andet at afdække, hvem der havde ansvaret for indgrebene.

Tibetkommissionen har afhørt cirka 70 personer fra PET, politiet, Udenrigsministeriet og andre steder. 

Kommissionen placerede sidste år ansvaret hos to mellemledere i Københavns Politi, men kunne ikke fastslå ansvar højere oppe i systemet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00