Partier er åbne for barselordning til topatleter

Flere partier er åbne for at se på Dansk Svømmeunions opfordring om at lave en barselsordning for topatleter. De stiller spørgsmålstegn ved finansieringen og efterspørger undersøgelse af området.

Tidligere topsvømmer Jeanette Ottesen mistede sin økonomiske støtte, da hun meddelte sin graviditet til Dansk Svømmeunion.
Tidligere topsvømmer Jeanette Ottesen mistede sin økonomiske støtte, da hun meddelte sin graviditet til Dansk Svømmeunion.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Folketingets partier reagerer nu på, at Dansk Svømmeunions direktør, Merete Riisager, vil have en barselsordning for topatleter på finansloven.

"Det er en rigtig god idé med en barselsordning for topatleter, men om den skal på finansloven, vil jeg godt have lov til at diskutere. Det skal overvejes nærmere, hvordan det præcist skal finansieres," siger Søren Søndergaard, der er idrætsordfører for Enhedslisten.

Han problematiserer de forskelligartede arbejdsvilkår og kontrakter, som danske topatleter arbejder under. Politikerne på Christiansborg kan dermed ikke lave en ordning, som er lige for alle.

"Nogle tjener rigtigt gode penge og har gode forhold. Andre har kummerlige vilkår og klarer sig igennem ved lidt sponsorater. Der må laves en analyse af området, hvor vi kan få et overblik," siger han.

Den holdning deler Charlotte Broman Mølbæk, som er idrætsordfører fra Socialistisk Folkeparti. Hun mener yderligere, at det er forhastet, hvis ambitionen er at få barselsordningen på efterårets finanslov.

"Det er et arbejde, vi skal have sat i gang, men det er jo ikke noget, vi bare kan sætte på finansloven til efteråret, fordi vi skal finde ud af, hvilken model der virker, og hvad der er behovet," siger Charlotte Broman Mølbæk.

Socialdemokratiet anerkender problematikken, men tøver i forhold til løsningen
Socialdemokratiets idrætsordfører, Malte Larsen, forholder sig mere tøvende.

"Min mission er at få taget en snak med Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark om det her, hvor vi skal have afdækket, om det her er noget, der kræver handling fra os som politikere," siger Malte Larsen.

Han anerkender, at eksempelvis elitesvømmer Jeanette Ottesen, der i 2017 mistede sin støtte under barslen, har været i en ubehagelig situation. Malte Larsen vil dog ikke lægge sig fast på en bestemt løsning lige nu, men vil holde øjnene åbne for forslag.

0:000:00