Partier kræver svar fra Ellemann i våbensag: "Forklaringen skal komme fra hestens egen mund"

Altinget har den seneste uge bragt en række artikler om et milliardindkøb af våben, hvor Jakob Ellemann-Jensen har givet forkerte oplysninger til Folketinget. En redegørelse er på vej, men det er ikke nok, mener flere partier.  

Jakob Ellemann-Jensen besøgte Estland i marts 2022 sammen med andre partiledere.
Jakob Ellemann-Jensen besøgte Estland i marts 2022 sammen med andre partiledere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand FrederiksenSofie Ewertsen NissenMalte Bruhn

Det bliver næppe tale om en blød landing, når Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, oven på sommerferien vender tilbage til Christiansborg og Forsvarsministeriet, efter han tidligere på året gik på sygeorlov på grund af stress.

Enhedslisten og Danmarksdemokraterne vil nemlig ikke acceptere, at der bliver sat punktum i en sag om mulig vildledning af Folketinget i forbindelse med et milliardstort våbenindkøb, før Ellemann personligt har givet sin forklaring på, hvordan det kunne ske.

"Forklaringen skal komme fra hestens egen mund i stedet for en anden minister. Derfor synes jeg, vi skal vente med samrådet, til Jakob Ellemann-Jensen er tilbage. Det er jo ham, der har givet de forkerte oplysninger," siger Dennis Flydtkjær, der er Danmarksdemokraternes finansordfører.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har allerede lovet en redegørelse for sagen. Men uagtet hvordan den ender, vil både SF, Danmarksdemokraterne, Konservative og Enhedslisten indkalde til et samråd i finansudvalget efterfølgende.

Det melder partierne ud efter et møde i finansudvalget torsdag.

Enhedslisten og Danmarksdemokraterne foreslår desuden, at samrådet i finansudvalget bliver i august, hvor Jakob Ellemann-Jensen igen er tilbage i arbejdstøjet. 

Læs også

At være eller ikke være Jakob Ellemann 

Mødet i finansudvalget kommer i kølvandet på, at Altinget den seneste uge har bragt en række artikler om Ellemann-Jensens milliardindkøb af våben i januar.

I forbindelse med våbenindkøbet fortalte Ellemann, at myndighederne havde hentet tilbud fra tre forskellige våbenfabrikanter. Men det afviser ét af firmaerne, franske Nexter, overfor Altinget. 

Læs også

Allerede tirsdag slog Troels Lund Poulsen fast, at sagen skal undersøges grundigt, så der kan kastes lys over sagen, som han har kaldt "alvorlig".

I den forbindelse understregede den fungerende forsvarsminister, at det er Jakob Ellemann-Jensen – og ikke ham selv – der har et udestående med Folketinget.

"Jeg er ikke Jakob Ellemann. Jeg hedder Troels Lund," sagde han på et pressemøde. 

Læs også

Netop på den baggrund mener Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, at det er Jakob Ellemann-Jensen, der skal forklare sig:

"Troels Lund Poulsen har jo selv understreget, at han ikke er Jakob Ellemann-Jensen. Og derfor tænker jeg, at det er fornuftigt, at Jakob Ellemann-Jensen selv kommer i samråd og forklarer, hvorfor han angiveligt har fejlinformeret os, når han kommer tilbage og bliver forsvarsminister," siger han.

Regeringen vil ikke tage stilling  

Tidligere har Finansudvalgets formand Simon Kollerup (S) blankt afvist, at der er mere at komme efter i våbensagen.

Men efter torsdagens møde i Finansudvalget, bakker han op om den fungerende forsvarsministers ønske om en redegørelse.

"Jeg synes, det er naturligt og det rigtige at gøre, når ministeren beder om en redegørelse. Der er kommet flere oplysninger frem, og de rejser naturligvis nogle nye spørgsmål til den her sag," siger Simon Kollerup.

Han afviser dog at tage stilling til, om Socialdemokratiet vil være med til at indkalde til samråd, når finansudvalget har fået fremlagt redegørelsen.

Hvis redegørelsen viser, at der er tale om væsentlig vildledning, hvad kommer jeres standpunkt så til at være?

"Vi tager stilling, når redegørelsen er der," siger Simon Kollerup, før han skal videre til et møde i Forsvarsudvalget.

Meldingen er den samme fra Venstre efter mødet i Finansudvalget:

"Det er rigtigt fornuftigt, at den fungerende forsvarsminister i egen drift har bedt om en redegørelse, der kan skabe klarhed om sagen. Vi afventer redegørelsen, før vi tager stillinger til sagen," siger Torsten Schack Pedersen, der partiets finansordfører.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

0:000:00