Partier kritiserer regeringen efter ny klimarapport: ”Kræver øjeblikkelig handling”

Ovenpå Klimarådets nye statusrapport vil SF og Enhedslisten samle et flertal i Folketinget ved en hasteforespørgsel, som skal tvinge regeringen til at skride til handling. Radikale og Venstre bakker op.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er ikke overraskende konklusioner, der kommer i Klimarådets statusrapport af den førte klimapolitik. Men det sætter en fed streg under, at regeringen skal tilbage i arbejdstøjet og gøre meget mere.

Det mener regeringens støttepartier SF og Enhedslisten, som med rapporten fra Klimarådet i hånden nu vil indkalde til en hasteforespørgsel i Folketinget.

Her er målet at samle et politisk flertal, der pålægger regeringen handlepligt på klimaområdet.

”Det er en sønderlemmende kritik af regeringens indsats fra Klimarådet. Det er ikke overraskende, for det er også den vurdering, vi selv har. Der er blevet taget en række initiativer, men det er langt fra ambitiøst nok og alt for meget er for usikkert. Så vi kræver øjeblikkelig handling,” siger Enhedslistens klimaordfører, Peder Hvelplund.

”Vi kan ikke vente til september, vi har brug for konkret politik og en opdateret klimaplan meget hurtigere,” fortsætter han og fortæller, at Enhedlisten nu kræver forhandlinger om et 2025-mål og vil have tidligere aftaler på klimaområdet genforhandlet.

Og i SF er man helt enig i, at "handlepligten" nu må træde i kraft og ”advarselslamperne bør blinke ovre i Klimaministeriet".

”Det står nu sort på hvidt, at vi ikke når vores klimamål med nuværende hastighed. Vi skubber for mange svære beslutninger ud i fremtiden, og det går ikke, hvis man vil være en ansvarlig og seriøs grøn regering. Derfor har vi nu indkaldt regeringen til en hasteforespørgselsdebat, hvor vi vil forpligte den til at skride til handling,” siger Signe Munk, klimaordfører for SF, i en skriftlig kommentar.

Ifølge SF bør regeringens første skridt være at finde markante reduktioner på landbrugsområdet, stille CO2-krav til byggeriet og få lavet en tydelig strategi for CO2-fangst og lagring i Danmark.

Opbakning fra R og V
Hos Radikale og Venstre er man helt enige i, at den såkaldte handlepligt nu må træde i kraft. Begge partier vil bakke op om en forespørgselsdebat, der lægger pres på regeringen.

0:000:00