Partier overvejer at placere karantæneramte hjemløse på tomme hoteller

FORSLAG: Både V, K og DF ser muligheder i at placere hjemløse, der udviser tegn på coronasmitte, på tomme hoteller eller i tomme lokaler ude i kommunerne. Samtidig stiger utålmodigheden efter nye tiltag på socialområdet blandt de blå partier.

Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Hvis hjemløse udviser tegn på at være smittet med covid-19 og derfor bør isolere sig fra at smitte andre, vil det være oplagt at placere dem på tomme hoteller eller i tomme lokaler på skoler eller i børnehaver. 

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil se på muligheden, hvis behovet opstår.

"Hvis der mangler steder til hjemløse eller andre, så kan man bruge hotelbranchens kapacitet. Der er jo ikke booket, så der kan man godt hjælpe på den måde og tage nogle initiativer her," siger partiets socialordfører Karina Adsbøl.

Heller ikke Venstre er afvisende over for idéen om at placere hjemløse på tomme hotelværelser.

Jeg har en klokkeklar forventning om, at ministeren inden for nærmeste fremtid tager kontakt til os og fortæller os, at hun har kigget på udfordringerne og fortæller os, hvordan man kan løse det.

Karina Adsbøl
Socialordfører, Dansk Folkeparti

"Jeg vil ikke afvise, at det kunne være en god idé at åbne op for de tomme bygninger eller hotelværelser. Det er en mulighed. Men det skal være i tæt samarbejde med de hjemløse selv. I første omgang skal man jo have styr på, om der er behov for det," siger Venstres socialordfører, Anni Matthiesen.

Minister klar til at sadle om
Social- og indenrigsminister Astrid Krag gør det klart over for Altinget, at hun følger situationen tæt og er klar til at lave nye retningslinjer, "hvis det er nødvendigt". 

Dog er det hendes holdning, at tiltag til at begrænse coronasmitte blandt hjemløse bedst træffes lokalt ude i kommunerne.

"Jeg tror, at kommunerne bedst kan finde den lokale løsning fremfor at pålægge dem, at de lige præcis skal bruge hoteller," lyder det fra Astrid Krag i en skriftlig kommentar. Ministeren henviser til, at man i en række kommuner allerede har truffet beslutninger, der gør kommunerne i stand til at placere hjemløse i karantæne, hvis de skulle få brug for det.

"Jeg har været i tæt dialog med kommunerne, der står for karantæne til hjemløse. Her har man forskellige løsninger parat: Esbjerg har eksempelvis indrettet to lejligheder til formålet, ligesom man i København har lejet et gammelt plejehjem og har kigget på løsninger på herbergerne," lyder det fra Astrid Krag.

DF: "Det går lidt langsommeligt"
Torsdag havde social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) indkaldt Folketingets socialordførere til telefonmøde, men siden da oplyser flere socialordførerne, at de ikke hørt nyt om eventuelle nye tiltag fra ministeren.

Utålmodigheden efter nye tiltag til forebyggelsen af coronavirussen på socialområdet er efterhånden begyndt at sprede sig.

“Det går selvfølgelig lidt langsommeligt, må man sige," siger Dansk Folkepartis Karina Adsbøl og fortsætter:

“Jeg har en klokkeklar forventning om, at ministeren inden for nærmeste fremtid tager kontakt til os og fortæller os, at hun har kigget på udfordringerne og fortæller os, hvordan man kan løse det," lyder det fra DF's socialordfører.

Rådet for Socialt Udsatte blev i sidste uge udpeget af social- og indenrigsministeren til at indsamle udfordringer og bekymringer på socialområdet. Dem skal de videregive til ministeren og de relevante myndigheder, som vil bruge informationerne som afsæt til at vurdere behovet for eventuelle nye tiltag.

Også hos Venstre spejder man efter nyt om situationen på socialområdet, og om der arbejdes på initiativer målrettet blandt andet hjemløse og stofbrugere.

"Vi ved, at både hjemløse og stofbrugere er blandt de borgere, som lettest bliver ramt af coronavirussen. Derfor har vi et ansvar for at presse på for, at der sker noget," siger Anni Matthiesen og fortsætter:

"Astrid Krag har lovet at holde os orienteret, og nu er det ved at være tid til, at vi får en status på, hvor langt de er. Derfor har jeg rykket for en status,” lød det fra Anni Matthiesen i går eftermiddag.

K opfordrer til drøftelser på Skype
Også Konservative bakker op om idéen om at placere hjemløse og prostituerede i tomme bygninger.

Her lyder budskabet, at man har fuld forståelse, at regeringen har haft mange andre ting at se til i sidste uge. Men samtidig lyder det, at tiden nu inde til at få sat gang i drøftelser om nye tiltag på socialområdet, forklarer Konservatives socialordfører Brigitte Klintskov Jerkel.

“Nu synes vi, at vi skal til at se på, hvad vi kan gøre for de hjemløse og de prostituerede på gaden,” siger Brigitte Klintskov Jerkel, der håber på at blive indkaldt til drøftelser på Skype med ministeren og de andre socialordførere.

"Det kan jo bare være en drøftelse, hvor vi kan komme med vores forslag til, hvad vi mener, der skal gøres".

Socialministeren undrer sig over utålmodigheden fra de andre socialordførere, som hun nu har planlagt et nyt møde med.

"I torsdags havde vi et møde, hvor de blev orienteret og regeringens tiltag med tæt kontakt til kommuner, organisationer, Rådet for Socialt Udsatte mfl. I morgen har vi planlagt et nyt møde med alle socialordførerne. Det er vigtigt, at vi i denne alvorlige situation samarbejder konstruktivt på tværs af politiske skel," siger Astrid Krag.

Kommunerne er i gang
Flere aktører efterspurgte i sidste uge konkrete tiltag i forhold til, hvad de skal stille op med hjemløse, der udviser tegn på at være smittet med corona. Officielt ligger ansvaret for løsningen hos de kommuner, der til daglig udbetaler ydelser til de hjemløse. Det fastslog social- og indenrigsminister Astrid Krag på et pressemøde i sidste uge.

Og kommunerne er så småt gået i gang.

Københavns Kommune har ifølge TV 2 Lorry etableret nødherberg i Bavnehøjhallen i Københavns Sydhavn med 50 sengepladser til at huse hjemløse, der afvises af de organisationer, der til daglig tager hånd om dem. Samtidig har kommunen lejet et gammelt plejehjem, der kan huse karantæneramte hjemløse.

Samme tanker har man i Aalborg, hvor kommunen har lavet aftaler med flere steder, hvor der er mulighed for, at kommunen kan leje sig ind, hvis der opstår behov for at placere hjemløse i karantæne. Det oplyser kommunens centerleder ved Center for Sociale Indsatser, Tina Maria Larsen, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. 

"Så kommer det selvfølgelig an på, hvor de kommer fra, og hvad deres behov er, men ellers bliver det noget med, at vi vil komme med mad til dem og holde øje med dem," siger hun til Danske Kommuner.

Kl. 13.10: Artiklen er opdateret med svar fra social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00