Om  
Mette Frederiksen
Pia Olsen Dyhr
Sofie Carsten Nielsen

Partilederne bag Det Nationale Kompromis vinder ”Årets Europæer”-prisen

Prisen er tidligere gået til blandt andet Margrethe Vestager, Emmanuel Macron, H.K.H. Prins Henrik og senest Volodymyr Zelenskyj.

Partilederne modtager prisen for deres samarbejde omkring Det Nationale Kompromis, der blev vedtaget sidste år. 
Partilederne modtager prisen for deres samarbejde omkring Det Nationale Kompromis, der blev vedtaget sidste år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
August Ølsgaard LarsenSebastian Vidkjær Stone

Europabevægelsens telt på havnen under Folkemødet i Allinge var stuvende fuldt mange minutter før, at sløret for Årets Europæer blev løftet torsdag. I år var uddelingen af prisen nemlig noget ganske specielt med hele fem vindere.

Prisen som Årets Europæer gik til lederne af de fem partier bag folkeafstemningen om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

Til at modtage prisen var det tunge politiske islæt mødt op i form af statsminister Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Søren Pape Poulsen (K), Radikales forhenværende politiske leder Sofie Carsten Nielsen (R) og Lars Christian Lilleholt (V) i fraværet af Venstres sygemeldte formand Jakob Ellemann-Jensen, som han havde en varm hilsen med fra.

"Skal du ikke stå i midten?", henvendte Pia Olsen Dyhr sig grinende til Mette Frederiksen, som fik ordet først og takkede de 66,9 procent af danskerne, der stemte ja til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

I sin takketale henvendte statsministeren sig også direkte til Ukraines ambassadør Mykhailo Vydoinyk og forsikrede ham om Danmarks fortsatte støtte til det ukrainske folk. Ambassadøren modtog også fejringens største klapsalve, da han tydeligt berørt takkede det danske folk, som i hans optik fortjente prisen som årets europæer. 

Partilederne modtager prisen for deres samarbejde omkring Det Nationale Kompromis, der blev vedtaget sidste år.

”Partilederne og deres partier traf en både modig og rettidig beslutning om at sende forsvarsforbeholdet til folkeafstemning. Og de førte efterfølgende en god, sober og overbevisende kampagne, der sikrede, at Danmark nu også på det sikkerhedspolitiske område kan indgå i et tæt europæisk samarbejde”, siger Jens-Kristian Lütken, der er landsformand for Europabevægelsen.

”Årets Europæer” uddeles årligt til personer, der har gjort en særlig indsats for europæisk samarbejde. Prisen er tidligere gået til blandt andet Margrethe Vestager, Emmanuel Macron, H.K.H. Prins Henrik og senest Volodymyr Zelenskyj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024