Pelle Dragsted om store bededag: Regeringen stjæler danskernes fridag som en tyv over natten

I forbindelse med årets første spørgetid med ministrene kritiserer Pelle Dragsted regeringen for at stjæle store bededag som en tyv om natten. Han mener, det er udtryk for mangel på respekt overfor vælgerne og demokratiet. Se uddrag af debatten her. 

Sabine Dybdahl Christoffersen

En af de mest omtalte forslag i SVM-regeringens regeringsgrundlag er afskaffelsen af store bededag. Forslaget er blevet mødt af kritik fra flere sider – kirken, økonomer og fagbevægelsen såvel som begge sider af oppositionen.

Enhedslisten er blandt kritikkerne, og i forbindelse med årets første spørgetime kritiserede Pelle Dragsted regeringens partier for ikke at have fremlagt forslaget under valget. 

"Ikke ét af de tre partier, der sidder i regeringen, havde ærlighed og redelighed til faktisk at fortælle vælgerne, at man ville stjæle deres fridag. Det kom man med en måned efter valget, som en tyv om natten," udtalte Pelle Dragsted, der efterfølgende spurgte beskæftigelsesministeren, om forslaget er udtryk for respekt overfor vælgerne og demokratiet.

”Jeg mener, at det er et udtryk for respekt for demokratiet, at et flertal sætter sig sammen og formulerer nogle større visioner end bare lige at klare sig igennem. Og det kræver også noget finansiering,” svarede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Under spørgetiden spurgte Pelle Dragsted også Ane Halsboe-Jørgensen direkte om, hvorfor regeringen vil tage fridagen fra danskerne.

"Det handler om at skaffe finansiering. Med krigen i Ukraine, så er truslen mod Danmark rykket tættere på," svarede hun.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at afskaffelsen skal finansiere øgede udgifter til Forsvaret. Regeringen forventer, at afskaffelsen af en helligdag vil få danskerne til arbejde mere, at arbejdsudbuddet vil blive øget med 8.500 fuldtidspersoner, og at man vil få flere penge ind i statskassen.

Siden har flere økonomer kritiseret forslaget. Senest har Det Økonomiske Råds overvismand, Carl-Johan Dalgaard, udtalt, at han ikke mener, at der er nogen varig effekt af at afskaffe store bededag. Finansministeren står fortsat fast på, at effekten er varig.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00