Pia K: Selvfed bog fra Mogensen & Kristiansen er et udmærket valg

ANMELDELSE: Peter Mogensen og Michael Kristiansens nye bog ’Fra maskinrummet’ er et overblik over årtiers politisk Danmarkshistorie. Og hvis man kan se bort fra de to forfatteres lidt overspændte friskfyr-agtige selvfedme, er bogen et udmærket valg, skriver Pia Kjærsgaard.

Placeholder image
Peter Mogensen og Michael Kristiansen Foto: Gyldendal
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating

Pia KjærsgaardAf Pia Kjærsgaard (DF)
Værdi- og udlændingeordfører, tidligere formand for DF og tidligere formand for Folketinget 

Siden 1984 har jeg oplevet lidt af hvert i dansk politik. Det var det år, jeg kom i Folketinget første gang. Det var en anden tid. Vi havde ikke internet. Der fandtes ikke TV 2 News og sociale medier. Det hele kørte mere roligt.

Da jeg begyndte på Christiansborg, hed Danmarks statsminister Poul Schlüter. Mit eget parti hed Fremskridtspartiet, og formanden hed Mogens Glistrup. Det var en ny og fascinerende verden. Resten er historie.

Peter Mogensen og Michael Kristiansen beskriver i ”dialog-bogen” Fra Maskinrummet de sidste fyrretyve års tid i dansk politik. Mange kender programmet ”Mogensen & Kristiansen” og senere ”Tirsdagsanalysen” på TV 2 News. Nyhedskanalen startede i 2007, og jeg husker, at vi spurgte os selv, om sådan en nyhedskanal overhovedet ville kunne slå igennem i Danmark. Det kunne den. Ikke mindst i kraft af programmer som Tirsdagsanalysen og Besserwisserne. Politik blev tilgængeligt på en helt ny måde – og det hele døgnet rundt.

Ingen plads til lyset under skæppen
At TV 2 News satte turbo på nyhedsmøllen i valgkampe og gjorde alt endnu mere travlt, er en anden snak. Engang havde vi bare Ritzau. Her kom historierne i store træk om morgenen, og så var dagsordenen sat for hele dagen. Nu holder en morgenhistorie sjældent indtil over middag, medmindre, den virkelig er ”breaking”. Læg hertil de uredigerede nyhedskanaler i form af sociale medier som Facebook, Twitter, Instagram, YouTube og hvad de alle sammen hedder. Sådan er politik i dag.

Mogensen og Kristiansen er ikke uden erfaring. Førstnævnte med en baggrund som økonom og en fortid som blandt andet fuldmægtig i Finansministeriet og sekretariatschef i Statsministeriet under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Sidstnævnte med en journalistuddannelse og en karriere som foruden en stilling som pressechef i en årrække også omfattede jobbet som særlig rådgiver for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Men fælles for de to er bestemt også, at de heller ikke sætter deres lys under en skæppe. Der ville heller ikke være plads. Det kan godt blive lidt anstrengende.  

Kendere af Tirsdagsanalysen ved, at der er masser af ”pingpong” mellem Mogensen og Kristiansen. Den ene er vist blå, mens den anden hælder til rød. Det kommer der en masse meninger ud af, og de er altid lette at gennemskue. I modsætning til det dødkedelige program med Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, som ingen husker i dag. Der er mere underholdning i Tirsdagsanalysen og 'Fra Maskinrummet' er en historisk gennemgang af dansk politik i samme lettere poppede dialogform.

Løftet pegefinger til Mette Frederiksen
Da jeg bladede bogens sider igennem første gang, virkede det lidt forvirrende med kulørte bokse indeholdende fakta, men kommer man i gang, giver det god mening, og de mange fakta er oplysende om alt fra formen på åbningsdebatter til valgresultater.

To røde tråde, der selv sagt interesserer mig personligt, og som for den enes vedkommende annonceres i bogens start, er udlændingepolitikken og ”professionaliseringen” af politik med spindoktorer og rådgivere – kulminerende med Mette Frederiksens stab af politiske rådgivere med instruktionsbeføjelser.

Fra Maskinrummet skildrer, hvordan udlændingepolitikken først blev forsøgt ignoreret af både Socialdemokratiet og Venstre tilbage i 1990’erne indtil ”systemskiftet” i 2001, og hvordan den siden blev så meget ”mainstream”, at Socialdemokratiet op til sidste valg kopierede store dele af den. Og i bogen er der en advarsel om, hvordan det kan gå den nuværende regering, hvis der i befolkningen opstår indtryk af, at den ikke leverer varen. Navnlig hæftede jeg mig ved statsminister Poul Nyrup Rasmussens berømte ”stuerene-det-bliver-I-aldrig”-bemærkning fra 1999.

Peter Mogensen gengiver Poul Nyrup Rasmussens glimrende humør, efter at denne havde leveret svadaen i Folketingssalen. Statsministeren var trods voldsomme indikationer på det modsatte helt inderst inde overbevist om, at ikke alene Dansk Folkeparti, men også store dele af den danske befolkning lod sig banke på plads af en moralsk overdommer i udlændingedebatten. Valgresultatet i 2001 leverede svaret på denne fejlslutning – men Mogensen hælder vist stadig til, at Nyrup havde ret. 

Friskfyrs-meninger på skrift 
Også den stigende professionalisering af dansk politik beskrives i bogen. Blandt andet brugen af spindoktorer. Begrebet opstod i Danmark for alvor i 1990’erne, og udviklingen er fortsat lige siden. Ikke overraskende er Mogensen og Kristiansen begge enige i vigtigheden af at kontrollere pressens tilgang til toppolitikere, men de formår at reflektere over samspillet mellem politikere og journalister på Christiansborg. Jeg har selv hørt til kritikerne af denne professionalisering. Jeg synes simpelthen ikke, at det er i orden, når ministre svarer på vigtige spørgsmål til pressen i en mail eller på Facebook.

Man behøver ikke at have været fast seer af Mogensen & Kristiansen for at være underholdt af såvel refleksionerne som de mange røverhistorier i Fra Maskinrummet. Bogen giver et overblik over de sidste årtiers politiske Danmarkshistorie, og hvis man ellers som læser kan tilgive de mange engelske ”buzz words” og den lidt overspændte friskfyrs-agtige selvfedme, der er ren vigtig del af de to forfatteren ”brand”, er bogen et udmærket valg.  

Peter Mogensen og Michael Kristiansen skrevet i samarbejde med Jonas Nyrup: 'Fra maskinrummet', 429 sider, Gyldendal, udkommer 28. oktober 

Omtalte personer

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

Peter Mogensen

Direktør, Kraka & Kraka Advisory
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991)

Pia Kjærsgaard

Udlændinge- og værdiordfører, MF (DF), 2. næstformand, fhv. formand for Folketinget, partistifter
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser