Pind: Ny kommission skal undersøge Tibet-sag

UNDERSØGELSE: Justitsminister Søren Pind nedsætter nu en undersøgelseskommission, der skal undersøge politiets rolle i den såkaldte Tibet-sag. 

Søren Pind vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kortlægge Tibet-sagen. 
Søren Pind vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kortlægge Tibet-sagen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det tyder på, at Justitsministeriet , og dermed Folketinget, er blevet givet urigtige oplysninger i den omstridte Tibet-sag. 

Det fortæller justitsminister Søren Pind (V), der fredag har annonceret, at han vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kortlægge, hvad der er op og ned i sagen. 

Sagen handler om, at politibetjente under den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012 fjernede tibetanske flag fra demonstranter, lige som enkelte blev tilbageholdt mod deres vilje.

Bekendt med operationsbefaling
Søren Pind fortæller, at han i onsdags blev bekendt med, at der der var en såkaldt operationsbefaling fra det kinesiske statsbesøg. Her fremgår det, at polititet, der deltog i afviklingen af statsbesøget, skulle sørge for at afskærme demonstraterne. Og det strider mod de oplysninger, som politiet indtil nu har givet. 

"Operationsbefalingen beskriver, hvordan involverede politienheder, som deltager i afviklingen af statsbesøget, skal forholde sig. Det fremgår af operationsbefalingen til statsbesøget, at politienhederne skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege," siger Søren Pind og fortsætter: 

"Forløbet har blandt andet resulteret i, at Folketinget gennem længere tid er blevet bibragt oplysninger, som nu ser ud til at være urigtige."

Bedste våben i arsenalet
Derfor vil justitsministeren nu have en undersøgelseskommission til at undersøge sagen. 

"Det rigtige er at få klarlagt alle dele af det samlede begivenhedsforløb, og det sker bedst ved en undersøgelseskommission, som vil kunne afhøre de enkelte personer," siger ministeren og fortsætter:

"En undersøgelseskommission er det stærkeste våben i arsenalet af undersøgelsesmuligheder, og det er med henblik på at sikre, at vi har ytrings- og forsamlingsfrihed i Danmark," siger Søren Pind.

Kommissionen skal undersøge Tibet-sagen og finde ud af, hvor ansvaret ligger. Søren Pind vil ikke afvise, at andre myndigheder end politiet har været involveret i at udforme den operationsbefaling, som politibetjentene fulgte. Derfor skal undersøgelseskommissionen også afklare, om ordren kom et andet sted fra end politiet selv. 

Den Uafhængige Politiklagemyndighed er i gang med sin undersøgelse af sagen, og den fortsætter uberørt af den nye undersøgelseskommission. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00