Plan Bi: Din og min køkkenhave er alvorligt truet uden bier

DEBAT: Vores sundhed er i fare, når de vilde bier er i fare. Derfor er vi nødt til at finde en måde at beskytte dem på, skriver Nina Launbøl Hansen, journalist og stifter af naturorganisationen Plan Bi.

Af Nina Launbøl Hansen
Journalist og stifter af naturorganisationen Plan Bi

Alle vores sundeste fødevarer er bi-bestøvede. Vi taler frugt, bær, visse grøntsager, nødder og frø. På verdensplan er 71 af vores 100 vigtigste fødevarer bi-bestøvede, jævnfør FN.

Vi siger, at mennesket ikke lever af brød alene. Men snart er det mere end blot en sjov talemåde. Det er en helt konkret problemstilling, som vi kommer til at forholde os til i den allernærmeste fremtid.

Vi kan jo sagtens få brød og kød uden bier – men hvad er en juleand uden æbler og svesker? Og er du klar på at undvære æbleflæsk, blåbær-smoothies og syltede kirsebær til risalamanden? Og hvad vil vegetarer og veganere gøre, når æbler pludselig koster 15 kroner stykket?

Vi skal lege bier for at få frugt i fremtiden
I et rigt og forkælet land som Danmark vil vi selvfølgelig stadig kunne købe frugt, bær, nødder og grønt i forretningerne, selv om vi ingen bier har til bestøvningen. Men hvad bliver prisen, hvis disse afgrøder skal hånd- eller robotbestøves?

Og det ”gratis” alternativ – frugt og grønt fra haven – det kan du skyde en hvid pil efter uden bier.

Eller rettere sagt: Det, vi risikerer, er, at vi ikke får æbler, jordbær, blommer, hindbær og alt det andet gratis guf fra køkkenhaven, medmindre vi render rundt om foråret og leger bi med en pensel.

Og det er altså ikke sådan lige tju-hej: en heftig indsat, én dag om året, og så er den bestøvning klaret.

Et æbletræ blomstrer for eksempel typisk over 14 dage – nye blomster åbner sig hver dag, og de bestøves bedst, lige når de har åbnet sig.

Og så skal æbler i øvrigt krydsbestøves. Det vil sige, at der skal pollen fra en sort æbler ind i en anden sort æblers blomster for at få en tilfredsstillende æblehøst.

En verden uden bier lyder måske som en dommedags-profeti fra en fremtidsroman, men det har allerede været virkeligheden i Kina i over 10 år!

Kineserne kravler, helt bogstaveligt, rundt i frugttræerne og bestøver æble- og pæreblomster per håndkraft med en fjerpensel.

Kan du forestille dig det med danske lønninger?

USA er i bestøvningskrise
Grunden til, at Plan Bi overhovedet er startet op her i Danmark, er, at der er sket en voldsom stigning i antallet af amerikanske blogs a la: "Får du ingen græskar, så læs med her og lær, hvordan du håndbestøver græskar" og "Giver dine chiliplanter alt for få chilifrugter, så tag en pensel og leg bi i haven".

Som med så meget andet kan vi se, hvad udviklingen bringer, ved at skæve mod USA. Og når vi taler bier og bestøvning, så er det altså ikke et ønskværdigt scenarie at stræbe efter.

"Over there" talte de allerede om en decideret bestøvningskrise sidste år. Store områder af USA har simpelthen nærmest ingen vilde bier, og deres honningbier dør som fluer – 44 procent i vinteren 16/17.

Det haster, hvis vi skal redde de vilde bier i Danmark, for tyskerne har mistet fire ud af fem flyvende insekter de seneste 30 år, og der er ingen grund til at tro, at det ser bedre ud i Danmark.

Honningsbier redder ikke naturen
Kan vi så ikke bare bruge honningbier?

Det er kun mennesket, som kan være så naivt at tro, at vi kan erstatte en hel naturs eco-service og 230 arter af vilde bier med én eneste dyreart! Bare fordi det passer os, at lige den art "giver os noget igen".

Lad os få en ting på det rene: Honningbier er IKKE en truet dyreart!

Honningbier er husdyr. Man køber en ny honningbi-dronning og starter forfra, hvis en honningbi-familie dør.

Vi har ikke haft vilde honningbier i Danmark, siden vi tog livet af de sidste en gang i 80'erne. Med varroamider, som kom hertil med importerede honningbier, og ved konsekvent at give husdyrene særbehandling, og mødte vi en vild bikube i have eller hegn, så ringede vi efter skadedyrsbekæmperen.

Honningbi-stader er noget, vi kan sætte op, fordi vi gerne vil have honning. Men vi kan ikke redde vores bestøvning med honningbier alene!

Vi har stadig omkring 230 arter af vilde bier i Danmark – blandt andet 25 arter af humlebier.
Det er disse VILDE BIER, som er truede!

Vilde bier giver ikke honning, men de giver os bestøvning, og vilde bier er rigtig gode til det der med bestøvning!

Over 30 arter af vilde bier er med til at bestøve vores afgrøder, men de regnes bare sjældent med, når biavlerne fortæller verden, hvad ”biernes” bestøvning er værd for dansk landbrug og samfundsøkonomien.

Men for eksempel er en solitærbi mellem 50 og 100 gange så effektiv til at bestøve æbleblomster, som en honningbi er. Og honningbier kan ikke bestøve alt – for eksempel ikke tomatblomster.

De honningbier, vi har i Danmark i dag, har meget lidt genetisk tilfælles med vores oprindelige, vilde honningbier, så de er ikke skabt til vores breddegrader og temperaturer. Derfor flyver honningbierne først ud, når solen får temperaturen op på et vist niveau.

Fødevaresikkerheden er i fare
Uden vilde bier ville hvert eneste år med et koldt forår, som for eksempel 2017, blive et dårligt høstår, fordi de tidligst-blomstrende sorter af blommer og bær ikke vil blive bestøvede.

Uden vilde bier ”svigter” høsten altså i år med kolde forår – medmindre vi kan finde på en anden form for bestøvning – hånd- eller robot-bestøvning.

Hvis vi udrydder vores vilde bier, så er det på den lange bane vores fødevaresikkerhed, der er i fare.

Vi er nødt til at finde på en måde at redde de vilde bier, inden det er for sent, for vi kan ikke købe nye vilde bier.

Og vi er også nødt til at se på den konkurrence om føden, som der er mellem honningbier og vilde bier – honningbier giver honning, ja – men vilde bier giver os alle sammen frugt på træerne!

Vi kan sagtens leve uden honning, men er du klar på at leve af brød og kød alene?

Du skal ikke redde de vilde bier for landmændenes skyld, for de skal nok klare sig. Er der ingen bier, så dyrker de bare noget, som ikke kræver bi-bestøvning.

Men hvad skal alle vi andre gøre, når vores sundeste fødevarer stiger eksplosivt i pris – og køkkenhaven er blevet gold?

Forrige artikel Kresten Schultz-Jørgensen: Her er ledelseskuren mod udflytningssyge Kresten Schultz-Jørgensen: Her er ledelseskuren mod udflytningssyge Næste artikel Kaare Dybvad: Landsbyggefonden sikrer os mod ghettoer Kaare Dybvad: Landsbyggefonden sikrer os mod ghettoer