Plejeboliggaranti længere fra målet end ventet

PLEJEBOLIGER: Det står langt værre til med regeringens plejeboliggaranti end ventet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 16 kommuner bryder garantien på højst to måneders ventetid. 7 kommuner har over fire måneders ventetid.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede
Det står sløjt til med regeringens plejeboliggaranti. Den garanterer ellers ved lov, at svage ældre højst skal vente i to måneder på at få tilbudt en plejebolig i deres hjemkommune.

Men virkeligheden ser helt anderledes ud ude i kommunerne. I 16 af landets 98 kommuner måtte de svage ældre i 2009 vente mere end de garanterede to måneder. Og i 7 kommuner overstiger den gennemsnitlige ventetid ligefrem 4 måneder.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som for for første gang har opgjort den gennemsnitlige ventetid på plejeboliger, efter at plejeboliggarantien trådte i kraft i 2009.

Dermed er der ikke fremgang at spore, siden Berlingske Tidende ved en rundspørge i december 2008 kunne konstatere, at 16 kommuner ikke forventede at kunne leve op til garantien.

Ældre Sagen offentliggjorde for nylig en rundspørge, som indikerede, at 13 procent af kommunerne ikke overholder garantien, hvilket fik Socialdemokraterne til at kalde socialminister Benedikte Kiær (K) i samråd om sagen.

Fakta
Ventetider på plejeboliger

Gennemsnitlig ventetid for dem, som blev tilbudt plejebolig i 2009.

16 kommuner har mere end 2 måneders ventetid.

Deraf har 7 kommuner mere end 4 måneders ventetid.

Over 2 måneder
Halsnæs
Hørsholm
Greve
Holstebro
Struer
Syddjurs

Over 3 måneder
Ballerup
Fanø
Thisted

Over 4 måneder
Frederikssund
Slagelse
Kolding

Over 5 måneder
Hjørring

Over 6 måneder
Billund
Langeland

Over 8 måneder
Assens


Kilde: Danmarks Statistik

S: Regeringens svigter sin kontraktpolitik
Samrådet bliver afholdt på torsdag på Christiansborg, og de nye tal giver blot Socialdemokraterne endnu mere ammunition til deres kritik af regeringen og socialminister Benedikte Kiær.

"Det understreger over mig, at regeringen har vundet valg på at føre en kontraktpolitik, hvor de har lovet svage ældre medborgere, at de kunne få en plejebolig inden for to måneder, og så har regeringen ikke givet kommunerne de værktøjer, som skulle til for at overholde garantien," siger boligordfører Thomas Jensen (S) og tilføjer:

"Regeringen har været alt for langsom til at sætte gang i byggeriet af disse plejeboliger. Vi sagde på et tidligt tidspunkt, at vi skulle nedsætte den kommunale grundkapital, og hæve maksimumpriserne for nybyggeriet," siger Thomas Jensen.

Socialminister Benedikte Kiær afviser dog kritikken, og retter i stedet skytset mod kommunerne.

"Det er meget uacceptabelt. Derfor sender vi nu fra ministeriets side et brev ud til de kommuner, det drejer sig om, for at få en forklaring på, hvorfor de har problemer med at overholde plejeboliggarantien," siger Benedikte Kiær.

"Vi har lavet en garanti, og vi har givet kommunerne gode muligheder og rimelige midler til at opfylde den. Derfor er det urimeligt, at de ældre i disse kommuner må vente i mere end to måneder på en plejebolig," siger Benedikte Kiær.

Afviser at slække på garantien
Hun afviser at bløde op på garantien og hæve grænsen til 3 måneders ventetid.

"Når man kommer op i den alder og har brug for en plejebolig, så dur det ikke, at man skal vente alt for længe på den," siger socialministeren.

Hun truer i stedet kommunerne med at pudse den kommunale tilsynsmyndighed Statsforvaltningen på sagen, hvilket i sidste ende kan betyde dagbøder til de berørte kommuner.

"Vi vil granske de redegørelser fra kommunerne i ministeriet, og så må vi se, om der er grundlag for, at tilsynet i form af Statsforvaltningen skal ind og se på sagen," siger Benedikte Kiær.

Barberede anlægsbudgetter
I den netop indgåede kommuneaftale mellem KL og regeringen er de kommunale anlægsbudgetter for 2011 blevet barberet med 25 procent.

Det betyder, at kommunerne samlet set i 2011 kun må udføre anlægsopgaver for 15 milliarder kroner mod det rekordhøje niveau på 20 milliarder kroner i 2010, som fungerede som et væksttiltag midt i krisen.

Trods de beskårede anlægsbudgetter afviser socialministeren, at regeringen er for ambitiøse på kommunernes vegne, når det gælder om at bygge plejeboliger i et tilstrækkeligt omfang til at leve op til garantien.

"Nej, anlægsbudgetterne har været historisk høje, og de vil stadig befinde sig på et højt niveau. Vi har sørget for at give kommunerne fornuftige rammer til at opføre boligerne, og derfor kan jeg ikke se, at der skulle være problemer på den økonomiske side," siger Benedikte Kiær.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rebilds borgmester Anny Winther (V), der er formand for KL's socialudvalg.

Dokumentation
Ventetider på plejeboliger

Danmarks Statistik har opgjort den gennemsnitlige ventetid for dem, som blev tilbudt plejebolig i 2009.

16 kommuner har mere end 2 måneders ventetid.

Deraf har 7 kommuner mere end 4 måneders ventetid.

Over 2 måneder
Halsnæs
Hørsholm
Greve
Holstebro
Struer
Syddjurs

Over 3 måneder
Ballerup
Fanø
Thisted

Over 4 måneder
Frederikssund
Slagelse
Kolding

Over 5 måneder
Hjørring

Over 6 måneder
Billund
Langeland

Over 8 måneder
Assens


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00