Politikere kårer unge EU-formidlere

FORMIDLING: EU-politik er ikke altid nemt at formidle, men tirsdag blev fire gymnasieprojekter kåret af Folketinget for deres bud på informations- og undervisningsmateriale om EU.
Eva Kjer Hansen (V) med unge EU-formidlere på Christiansborg.
Eva Kjer Hansen (V) med unge EU-formidlere på Christiansborg.Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Morten Øyen
Fakta
De fire vinderbidrag:

Den fælles europæiske landbrugspolitik - fra fødsel til fremtid: af to elever fra Birkerød Gymnasium, der har lavet en pjece om den fælles europæiske landbrugspolitik.

EU - og EU's klimapolitik i det globale perspektiv: 17 elever fra Sankt Annæ Gymnasium har afleveret et bidrag udformet som en webside om EU og Klima.

EU's udenrigspolitik: Fire elever fra Frederikssund Gymnasium og HF har lavet en pjece om EU's nye udenrigstjeneste, som skal stables på benene, nu hvor Lissabon-traktaten er trådt i kraft.

EU i tale og tegninger: Fire elever fra Ordrup Gymnasium har lavet en video om EU i tale og tegninger.

Kilde: Folketingets EU-Oplysning
Hvordan forklarer man, hvad EU er? Det spørgsmål har mere end 300 af landets gymnasie- og HF-elever arbejdet med, siden Folketinget sidste sommer udskrev en konkurrence om at lave det bedste informations- og undervisningsmateriale om EU.

Konkurrencen er blevet afholdt af Folketingets EU-Oplysning, hvor opgaven, der blev dystet om, var at forklare, hvordan EU fungerer, eller hvordan et lille hjørne af EU ser ud. Målet har været at hjælpe med at gøre EU mere forståeligt og interessant for andre unge.

Med til udvalgsmøde
De fire vinder-projekter blev tirsdag kåret og præsenteret på Christiansborg, hvor medlemmer fra Folketingets Europaudvalg var mødt op. Bagefter fik vinderne mulighed for at forberede sig sammen med folketingspolitikerne, inden de skulle deltage i et Europaudvalgsmøde med klima- og energiminister Lykke Friis under ledelse af Europaudvalgets næstformand Eva Kjer Hansen (V).

"Det er ikke kun jer, der er blevet klogere af disse projekter, men også noget, vi andre kan lære af," sagde Eva Kjer Hansen ved præsentationen af projekterne.

Eva Kjer Hansen lagde vægt på behovet for, at nogle kan formidle EU på en klar og nem måde:

"Jeg ved selv, hvor vanskeligt det kan være at formidle EU's landsbrugspolitik," sagde den tidligere fødevareminister om det ene vinder-projekt, der omhandlede den fælles europæiske landbrugspolitik.

Næste stop: Bruxelles
Under udvalgsmødet fik eleverne testet ministeren, der blev spurgt ind til teknisk vanskelige spørgsmål om bødeniveau for bilproducenter, der ikke overholder klimakravene, og hvad det kan få af konsekvenser for de europæiske forbrugere.

Eleverne bag de fire vinder-projekter har desuden vundet en studietur til EU's institutioner i Bruxelles, hvor de skal finde historier, vinkler og dilemmaer, som kan hjælpe EU-Oplysningen med at udvikle et rollespil om EU.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Lone Dybkjær

Fhv. minister (R), fhv. MF, fhv. MEP
cand.polyt. (DTU 1964)

0:000:00