Politikere mindes Kristen Touborg: provokerende, sjov og kærlig

MINDEORD: Mange politikere fra både den ene og anden side af Folketinget mindes SF'eren Kristen Touborg, der torsdag blev dræbt i et trafikuheld. 

Arkivfoto: Kristen Touborg døde torsdag i en trafikulykke. 
Arkivfoto: Kristen Touborg døde torsdag i en trafikulykke. Foto: /ritzau/ Jakob Jørgensen
Cecilie GormsenChristian Juhl Mølgaard

Mange politikere fra både den ene og anden side af Folketinget mindes SF'eren Kristen Touborg, der torsdag blev dræbt i et trafikuheld

Kristen Touborg blev 73 år, og han var medlem af Folketinget for SF fra 1994 til 2011. 

Og det er en vellidt herre, som nu er gået bort. En lang række politikere har siden ulykken sagt farvel til Kristen Touborg med flotte ord. Altinget har samlet en række af dem herunder

SF-formand Pia Olsen Dyhr skriver blandt andet, at hun kommer til at savne sin ven Kristen. "For han var mest min ven, dernæst min partikollega," som Pia Olsen Dyhr skriver. 

"Kristen var helt sin egen. Han stod ved sine rødder. Han talte jysk fra Folketingets talerstol – for han stod ved, hvem han var. Og han sagde altid, hvad han mente," skriver Pia Olsen Dyhr. 

Og der er mange SF'ere, der deler deres farvel til partikollegaen. 

Ifølge tidligere SF-folketingsmedlem Karina Lorentzen har SF mistet en stor og gæv politiker, og hun mindes særligt en tur til Thailand sammen med Kristen Touborg: 

"Tak for dine varme, lune og kække bemærkninger," skriver tidligere folketingsmedlem Jonas Dahl til Kristen Touborg. 

Holger K. Nielsen havde så sent som i forrige uge besøg af Kristen Touborg på Christiansborg, hvor de snakkede om stort om småt. Blandt andet om deres parti, som Touborg "altid loyalt bakkede op – omend ofte kritisk".

Også det tidligere SF-folketingsmedlem Steen Gade er berørt af dødsfaldet. Han peger på, at Kristen Touborg kæmpede for udkanten, før det overhovedet blev moderne at tale om udkant. 

"Han var en fighter. Altid klar til at kæmpe hårdt, når han så uretfærdighed, og hvis der blev trådt på almindelige mennesker," skriver Steen Gade i sit Facebookopslag. 

Tidligere SF'er Özlem Cekic sad i Folketinget med Kristen Touborg fra 2007 til 2011, og hun kalder ham for både jordnær, ligefrem og hudløs ærlig. 

 

Og det er ikke kun hos SF'ere, at Kristen Touborgs død markeres. Det gør den fra den ene til den anden ende af det politiske spektrum. Enhedslistens Per Clausen kalder således Touborg for en mand, man kunne stole på:

Socialdemokratiets Rasmus Prehn skriver, at Kristen Touborg både havde humor og selvironi.

En ægte vestjysk hædersmand er gået bort, skriver Socialdemokratiets Mogens Jensen:

Også Socialdemokratiets Kaare Dybvad er berørt af Kristen Touborgs død. Han skriver, at Kristen Touborg repræsenterede "det bedste ved den danske venstrefløj, med sin direkte tone og jordbundne indstilling."

Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen har siddet i Folketinget samtidig med Kristen Touborg, og det socialdemokratiske præsidiemedlem ærer også sin tidligere folketingskollega. 

Venstres præsidiemedlem Kristian Pihl Lorentzen sad i mange år i Folketinget med Kristen Touborg, og selvom de sad i hver deres ende af Folketingssalen, peger Pihl Lorentzen på, at Touborg var en god og respekteret politiker.


Også på Twitter er der kommet mange kondolencer og mindeord:

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

0:000:00