Politikere tør ikke kopiere norsk medicin-model

MEDICIN: Regeringsrapport slår fast, at blandt andet Norge har lavere priser end Danmark på sygehusmedicin. Men politikerne tør ikke love at overføre alle norske tiltag til Danmark.
Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Rapporten viser, at der er foregået en overbetaling. Regeringen har ligesom med privathospitalerne vidst det, men ikke gjort noget ved det.

Jonas Dahl
Sundhedsordfører (SF)

Priserne på hospitalsmedicin er for høj i Danmark. Det er er politikerne enige om, efter en tværministeriel arbejdsgruppe er kommet til samme konklusion.

I rapporten udnævnes Norge som et af de lande med den billigste sygehusmedicin. Men Lægemiddelindustrien (Lif) advarerede forleden i Altinget (se linkboks) om, at norske priser i Danmark vil ødelægge den store medicinalindustri i Danmark.

Hvor og hvordan priserne skal sænkes, er politikerne dog ikke enige om. Og ingen af de politikere, Altinget har talt med, vil garantere, at priserne skal ned på norsk niveau, eller at man skal bruge alle de tiltag, som anvendes i Norge, for at sænke priserne. Her bruges blandt andet referencepriser, som skal følges.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører vil meget gerne have lige så lave priser som i Norge, men omvendt erklærer hun sig også lydhør over for Lif's advarsler om, at lavere priser vil kvæle den danske medicinalindustri.

"Derfor synes jeg, at vi skal se, om vi kan bruge elementer af den norske model. Men det er klart, at det koster noget at udvikle nye lægemidler, og det må vi tage hensyn til," siger Liselott Blixt.

SF: Regeringen har igen overbetalt
Men seniorprojektleder Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut peger på, at det er tvivlsomt, om et 10 procents fald på priserne i Danmark vil kunne betyde det store for en internationaliseret milliardindustri?

"Det kan også være, det er rigtigt. Men vi må forsøge at finde en balancegang mellem at få de laveste priser, uden at medicinalindustrien påviseligt bliver skadet i Danmark," siger Liselotte Blixt.

SF's sundhedsordfører Jonas Dahl mener, regeringen har et stort problem for ikke at have gjort noget tidligere.

"Rapporten viser, at der er foregået en overbetaling. Regeringen har ligesom med privathospitalerne vidst det, men har ikke gjort noget ved det," siger Jonas Dahl.

SF: Ny medicin skal fortsat hurtigt til Danmark
Han tør dog heller ikke love, at SF vil arbejde for, at medicinalindustrien kommer i lige så stramme tøjler som i Norge.

"Vi skal måske tage hensyn, som man ikke gør i Norge. Vi skal fortsat sikre, at det er attraktivt hurtigt at introducere nye lægemidler i Danmark. Det kommer nemlig patienterne til gode. Og vi skal sikre, at der er kvalificeret arbejdskraft til rådighed. Men vi skal ikke bruge medicinpriserne som skjult erhvervsstøtte," siger Jonas Dahl.

Samme toner kommer fra Socialdemokraternes sundhedsordfører.

"Det kan ikke være rigtigt, at det er skattepenge, som skal holde liv i en bestemt industri. Det er dog for tidligt at sige, om vi kan overføre den norske model 100 procent i Danmark," siger Sophie Hæstorp Andersen.

S: Sygehuse har også et ansvar
Hun hæfter sig også ved, at rapporten slår fast, at sygehusene selv kan gøre mere for at sænke priserne.

"Hvis lægerne i højere grad fulgte fagfolkenes rekommanderingslister, så man brugte færre typer lægemidler, så kunne man jo ifølge rapporten og farmakologerne også presse priserne ned, fordi man køber større mængder af bestemte typer medicin," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Venstres ordfører, Birgitte Josefsen, har ikke læst rapporten endnu. Men prisen skal ned, slår hun fast. Dog har hun svært ved at se norske tilstande i Danmark.

"Vi er nødt til at forholde os til, at hvis vi vil have medicinalindustrien til at lancere ny medicin hurtigst muligt i Danmark, så kan man måske ikke gøre helt som i Norge. Måske vi også kan presse priserne ned ved, at regionerne ikke altid køber ind i én stor portion. Flere mindre indkøb kunne måske presse prisen ned," siger Birgitte Josefsen.

Minister i forsigtig udmelding
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ligesom de andre politikere have lavere priser, men vil ikke love at indføre samme tiltag som for eksempel Norge. Ved rapportens offentliggørelse skrev han:

"Jeg er stor tilhænger af en fri prisdannelse, men sygehusmedicin er på flere måder et specielt område, og den nye rapport viser nu, at vi betaler for meget for den medicin, der bruges i sygehusvæsenet sammenlignet med flere lande omkring os. Med rapporten har vi et godt grundlag for at drøfte, hvordan udfordringerne med de stigende sygehusmedicinudgifter kan takles fremover," skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00