Politikere vil have færre åbne samråd

SAMRÅD: Halvdelen af folketingsmedlemmerne i en rundspørge foretaget af Altinget svarer, at de gerne vil have antallet af åbne samråd begrænset. Til gengæld skal tv-kameraerne ikke fjernes, mener de.

Foto: ft.dk
Lise-Lotte SkjoldanSine Riis Lund

Åbne samråd fremstår nogle gange mere som et stykke teater end et stykke politisk arbejde. Sådan har kritikken ofte lydt, når folketingsmedlemmer kalder ministre ind i åbne, tv-transmitterede samråd.

Nu tilkendegiver et flertal af folketingsmedlemmer, at de gerne så antallet af åbne samråd begrænset.

Det viser en rundspørge om arbejdet i Folketingets udvalg, som Altinget har lavet blandt folketingspolitikerne. I alt 48 folketingsmedlemmer fordelt bredt ud over alle partier har svaret.

Ud af de 48 medlemmer, der har svaret, har 27 svaret, at de gerne vil have færre åbne samråd, mens 18 ikke vil have antallet begrænset. To medlemmer svarer “ved ikke”.

Medlem af Folketinget for Venstre Karsten Lauritzen mener, at åbne og tv-dækkede samråd sjældent er det bedste redskab, hvis man vil behandle en politisk sag.

“Min personlige holdning er, at hvis man gerne vil opnå nogle politiske resultater, så skal man engang imellem indkalde til nogle lukkede samråd. Hvis man vil have løst en sag, så er et tændt tv-kamera ikke nødvendigvis den mest effektive måde,” siger Karsten Lauritzen, som understreger, at han taler på egne vegne som folketingsmedlem og ikke på partiet Venstres vegne.

Enhedslistens medlem af Præsidiet, Per Clausen, påpeger først og fremmest, at antallet af åbne samråd har været faldende over de seneste par folketingssamlinger. Og så stiller han spørgsmålstegn ved, hvordan man praktisk skulle begrænse antallet af samråd.

“Det er fint nok, at folk gerne vil begrænse antallet, men hvad er det så for nogle samråd, som de vil forhindre bliver afholdt? Det er næppe dem, som de selv har tænkt sig at afholde,” siger Per Clausen, og fortsætter:

“Man må overlade til Folketingets medlemmer selv at finde en balance, og det tror jeg også, at man vil være i stand til.”

Flertal: Fjern ikke TV
Selvom et flertal af folketingsmedlemmerne, som har svaret i rundspørgen, vil begrænse antallet af åbne samråd, så svarer et større flertal til gengæld, at der stadig skal være tv-kameraer på til de åbne samråd, der afholdes. Ni medlemmer svarer, at de gerne så kameraerne fjernet, mens 36 gerne vil beholde kameraer.

I dette spørgsmål er Per Clausen enig med flertallet.

“I modsætning til den almindelige opfattelse, så mener jeg ikke, at åbenhed og offentlighed omkring et samråd nødvendigvis behøver at betyde, at de samråd bliver mindre seriøse og mindre grundige,” siger han.

Han medgiver, at det er sjældent, at en minister kommer med en konkret indrømmelse under selve de tv-transmitterede samråd, men derfor kan de sagtens bruges som politisk redskab, mener han.

“Et samråd og den offentlighed, der er omkring en sag, kan være medvirkende til, at ministeren så på et senere tidspunkt kommer med en indrømmelse, eller at ministeren allerede inden et samråd bliver afvæbnet og kommer med en indrømmelse for ligesom at tage brodden af det samråd, der skal komme.”

Dokumentation

Om rundspørgen

Altinget har sendt et spørgeskema til alle 179 medlemmer af Folketinget, hvor vi har stillet 13 spørgsmål om arbejdet i Folketingets udvalg. To af spørgsmålene indgår i denne artikel. 50 folketingsmedlemmer fordelt mellem alle partier har deltaget.

Svarene til denne artikels spørgsmål er afgivet i perioden 17. februar til 11. marts.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)









0:000:00