Politisk bekymring over omsorgs-forsikringer: "Kæmpe falliterklæring for velfærdsstaten"

Selv om forsikringsbranchen mener, at omsorgsforsikringer for ældre skal ses som et supplement frem for et alternativ til offentlig velfærd, giver den spirende tendens anledning til dybe panderynker på Christiansborg.

Enhedslisten Pernille Skipper og socialdemokraternes ældreordfører Birgitte Vind (tv.) deler bekymringen for, at omsorgsforsikringer for ældre kan underminere opbakningen til velfærdssamfundet.
Enhedslisten Pernille Skipper og socialdemokraternes ældreordfører Birgitte Vind (tv.) deler bekymringen for, at omsorgsforsikringer for ældre kan underminere opbakningen til velfærdssamfundet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Omsorgsforsikringer for ældre - som forsikringsselskabet Tryg som de første sendte på markedet i efteråret, er en skamstøtte over velfærdsstaten.

Så kontant lyder dommen fra Enhedslisten over den nye Tryg-forsikring, som ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pension forventes at være den første af mange.

"Det er dybt tragisk, at det er kommet dertil. Og det er en kæmpe falliterklæring for velfærdsstaten, hvis vi bare lader det fortsætte," siger ældreordfører Pernille Skipper.

{{toplink}}
Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det er langt fra kun Enhedslisten, som får nervøse trækninger af den spirende tendens. Interessen for omsorgsforsikringer giver anledning til dybe panderynker blandt mange partier på Christiansborg.

"Der er absolut grund til bekymring, hvis ældre ikke har tillid til, at de kan få den nødvendige pleje fra det offentlige. Den fælles velfærd har været universel indtil nu - og sådan skal det fortsat være. Det er vigtigt, at der fortsat er tilslutning i befolkningen til fællesskabet, ellers får vi jo a- og b-hold," siger socialdemokraternes ældreordfører, Birgitte Vind.

S frygter øget pres på rekruttering
Det bekymrer også Birgitte Vind, hvor medarbejderne skal komme fra, hvis private skal yde hjemmehjælp til forsikrede.

"Betyder det så, at man rekrutterer de medarbejdere, som det offentlige har betalt for at uddanne? I andre sammenhænge ser man, at private tager de nemme opgaver, når de kommer ind på markedet. Så står det offentlige tilbage med de mest udsatte og svageste borgere, og det vil jo presse systemet endnu mere i forhold til rekruttering," siger hun.

Så hvad er jeres svar som regering på tendensen?









0:000:00