Politisk redaktør efter Jarlovs angreb på Venstre: Der er brug for et selvopgør, hvis blå blok skal forenes

Venstre har efterladt de blå partier på perronen og valgt at gå i regering med Socialdemokratiet. Det kan ende i hårde magtkampe mellem de blå partier, hvilket kan være nødvendigt for borgerlighedens fremtid. Sådan lyder det fra Altingets politiske redaktør, efter Rasmus Jarlov mandag gik i flæsket på Venstre.

"Det er et ’Ej, kom nu hjem ellers slår jeg dig’-forhold." Sådan beskriver Altingets politiske redaktør Konservatives trussel mod Venstre.
"Det er et ’Ej, kom nu hjem ellers slår jeg dig’-forhold." Sådan beskriver Altingets politiske redaktør Konservatives trussel mod Venstre.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Der er brug for et borgeligt selvopgør, hvis blå blok i fremtiden skal samles på ny. 

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske redaktør Esben Schjørring, efter at Konservatives Rasmus Jarlov mandag rettede en hård kritik af Venstre i Altinget. 

Jakob-Ellemann sagde engang, at Venstre var det store dyr på den borgerlige savanne, men lige nu ligner partiet mest det sårede dyr på savannen. Spørgsmålet er om, partiet en dag bider fra sig for alvor.

Esben Schjørring
Politisk redaktør på Altinget

"Venstre skal søge en åben konflikt med de andre borgerlige partier. De borgerlige skal vide, hvilket parti Venstre er, og de og vælgerne skal kende magthierarkiet i det borgerlige univers. For Venstre venter der en lang og konfliktfyldt vej for at definere sig selv helt klart," siger Esben Schjørring. 

I en artikel mandag kritiserede Rasmus Jarlov Venstre for at "være på vildspor" i SVM-regeringen. Den konservative finansordfører truede også med at føre "hård kampagne" mod Venstre, såfremt partiet ikke "vender hjem" til blå blok.

"Vi er i opposition til den regering, Venstre har valgt at være en del af. Og så er det klart, at vi ikke længere er Venstres højre hånd. Så er vi modstandere. Det er rigtig ærgerligt, for vi har ikke et ønske om konflikt. Men når de går sammen med hovedmodstanderen i Socialdemokratiet, så står vi over for hinanden," lød det blandt andet fra Rasmus Jarlov.

Til det svarede Venstres Torsten Schack Pedersen, at "vi har fået markante borgerlige indrømmelser," og at "alternativet var at overlade magten til rød blok."

"Derfor sagde vi nej til at sidde i hjørnet med krydsede arme," lød det fra partiets midlertidige politiske ordfører.

Læs også

Hvem er det sårede dyr på savannen?

Opgøret mellem Venstre og Konservative udstiller et tydeligt spørgsmål, der bliver vigtigt at holde øje med i den kommende tid, mener Esben Schjørring.

"Spørgsmålet efter Jarlovs angreb er, om Venstre vil slå tilbage. I mine øjne vil der være åbenlyse fordele ved det, for jeg tror, mange borgerlige vælgere har svært ved helt at se konturerne af Venstre, og dem kan partiet skærpe via en konflikt," siger Esben Schjørring og fortsætter:

Partierne har altid kæmpet om, hvem der skulle have storebror-rollen. Og Venstre har i lang tid været storebroren, og så prøvede Konservative at vende det om, da Søren Pape blev statsministerkandidat.

Esben Schjørring
Politisk redaktør på Altinget

"Jakob-Ellemann sagde engang, at Venstre var det store dyr på den borgerlige savanne, men lige nu ligner partiet mest det sårede dyr på savannen. Spørgsmålet er om, partiet en dag for alvor bider fra sig. Man siger, at regeringsdeltagelsen handler om at vise, at man står i egen ret, men så skal den ret håndhæves."

Hans analyse går på, at Venstre har brug for at definere sig mere tydeligt  overfor vælgerne. Især efter, at partiet har indset, at man ikke længere kan levere den fælles borgerlige platform, der kan vinde et folketingsvalg.

"Det har på den ene side givet anledning til splittelse i Venstre – hvor en del mere konservativt indstillede V-medlemmer, Inger Støjberg inklusive, har forladt partiet – og på den anden side har det fået først Løkke og så Ellemann til at søge regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet. Omvendt har de andre borgerlige partier hverken idémæssigt eller parlamentarisk noget alternativ, hvis ikke Venstre vender hjem," siger han.

Og blå bloks forfald kan også læses i Rasmus Jarlovs angreb mod Venstre, mener han.

"Det er jo også det, Jarlov selv siger: at Konservative ikke kan klare den opgave alene, og at Venstre skal komme hjem. Man kan læse hans ord som udtryk for, at han er enormt resignerende og meget frustreret – også på egne Konservatives egne vegne," lyder det fra Esben Schjørring.

Venstre mener selv, at partiet har taget ansvar ved at gå med i regeringen. 

V og K har altid haft et rivaliserende forhold

Esben Schjørring fremhæver, at Venstre og Konservative historisk har været de store partier i blå blok. De har været i regering sammen mange gange. Men med samarbejdet kommer også rivaliseringen.

Det er et ’Ej, lad os nu arbejde sammen, ellers slår jeg dig ’-forhold.

Esben Schjørring
Politisk redaktør på Altinget

"Partierne har altid kæmpet om, hvem der skulle have storebror-rollen. Og Venstre har i lang tid været storebroren, og så prøvede Konservative at vende det om, da Søren Pape blev statsministerkandidat," siger Esben Schjørring. 

Rasmus Jarlovs angreb er i virkeligheden et forsøg på at genetablere det forhold, der altid har været mellem Venstre og Konservative, siger Esben Schjørring. 

"Det er et ’ej, lad os nu arbejde sammen, ellers slår jeg dig'-forhold."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00