Portræt: Henning fra havnen og Kristian "Bil" Lorentzen forlader transportudvalget

Folketingets transportudvalg mister sammenlagt 28-års politisk erfaring, når Enhedslisten og Venstres ordførere, der beskrives som både indsigtsfulde og vellidte, skal skiftes ud. 

Henning Hyllested (tv) blev valgt for første gang i 2011, mens Kristian Pihl Lorentzen (th) fik sit første mandat i 2005. 
Henning Hyllested (tv) blev valgt for første gang i 2011, mens Kristian Pihl Lorentzen (th) fik sit første mandat i 2005. Foto: Philip Davali/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix. Redigeret af Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Folketingets transportudvalg bliver til tider beskrevet som en old man’s club.

Efter folketingsvalget 2022 forlader to af det seneste årtis mest erfarne transportpolitiske røster klubben.

Veteranerne Henning Hyllested fra Enhedslisten, der blev offer for sit partis rotationsprincip og derfor slet ikke var på stemmesedlen, og Venstres Kristian Pihl Lorentzen, der nåede 17 år som folkevalgt transportpolitiker, vil fremover ikke længere slynge argumenter for og imod jernbane- og motorvejsinvesteringer mod hinanden.

Det vil kunne mærkes i den transportpolitiske arena, mener Michael Svane, der som helt central lobbyist har arbejdet tæt sammen med de to politikere gennem alle årene.

“Når to så store politiske kræfter stopper samtidig, er det selvfølgelig ikke sådan, at udvalget ikke kommer til at fungere fremover, eller at verden går i stå. Men der forsvinder en viden, indsigt og historik, der har været bærende i de her år,” siger han.

Da Henning Hyllested blev valgt til Folketinget for første gang i 2011, havde han aldrig tidligere været folkevalgt, selvom han fire gange tidligere havde stillet op til for Enhedslisten.


Til gengæld havde han mere end 30 års erfaring som havnearbejder, som han havde bygget op på Esbjerg Havn, hvor han også var fagligt aktiv i 3F.

Den bagage bar han med ind i sit politiske arbejde, lyder det fra flere sider, der beskriver ham som en meget pragmatisk politiker, ikke mindst i lyset af hans partipolitiske tilknytningsforhold.

“Han kender den virkelighed, der knytter sig til en arbejdsplads derude, hvor man arbejder fysisk. Når man har diskuteret havnepakker og arbejdsforhold, har han haft en praktisk vinkel. Han er ikke bare ideolog. Han vil virkelig finde løsninger, der fungerer for både medarbejdere og havne,” siger Michael Svane.

0:000:00