Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Lad os udskamme de advokatfirmaer, der medvirker til svindel

Det bør ikke kun være den fyrede partner i advokatfirmaet Horten, Nicolaj Dyhr, der skal bære ansvaret for at have vejledt kriminelle i, hvordan de kan svindle. Ansvaret bør bæres af Horten, skriver Poul Madsen, der vil have indført såkaldt objektivt virksomhedsansvar i advokatbranchen.

I TV 2's dokumentar 'Den sorte svane' kan vi følge med i, hvordan Overdanmark hjælper gangstere, rockere og andre kriminelle med at svindle og bedrage for milliarder. Den største skurk af dem alle er den nu fyrede Horten-partner Nicolai Dyhr (th), skriver Poul Madsen.<br>
I TV 2's dokumentar 'Den sorte svane' kan vi følge med i, hvordan Overdanmark hjælper gangstere, rockere og andre kriminelle med at svindle og bedrage for milliarder. Den største skurk af dem alle er den nu fyrede Horten-partner Nicolai Dyhr (th), skriver Poul Madsen.
Foto: © TV 2 Danmark
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu taler hele Danmark om det samme, hvilket er helt unikt. Men TV 2's dokumentar 'Den sorte svane' er også usædvanlig. Tilbagelænet i sofaen kan vi fra første parket følge med i, hvordan det pæne "Overdanmark" hjælper gangstere, rockere og andre kriminelle med at svindle og bedrage for milliarder.

En af de kriminelle rockertyper joker med, at han får hjælp af "banditter i habitter". Det må man i den grad sige. Den største skurk af dem alle, Nicolai Dyhr, er – eller var – partner i Horten, et af Danmarks mest anerkendte advokatfirmaer. Han er nu fyret, åbenlyst i et forsøg på at lægge låg på og isolere sagen til ham alene.

Men den går ikke. Det her handler om hele advokatbranchens troværdighed, fordi det på ingen måde er første gang, advokater afsløres i at medvirke til svindel og bedrag.

Det, der overrasker mig mest ved 'Den sorte svane', er, hvor hverdagsagtigt det hele virker. For advokat Nicolai Dyhr fra Horten er det tilsyneladende "business as usual", når han udfærdiger en begæring om konkurs på rekordtid, og inden at det første møde med klienten er slut.

Læs også

Han er også uden spørgsmål parat til at begrave falske fakturaer for millioner i en konkurs. Vi må forstå, at det er den smarteste måde, fordi en konkurs er "et stort hul".

Det går bare ud på, som Dyhr forklarer, at skabe en balance af ikke for meget rod, men tilpas nok til, at ingen rigtig gider at interessere sig for detaljerne i konkursen.

Dyhrs forsvar er ynkeligt, da han efterfølgende stiller op til interview. Han påstår, at det hele bare var for at lokke klienter ombord med det, han selv kalder den anerkendte "åleruse-metode". Den bruger mange advokater ved konkurser, siger han.

Hvis man for alvor skal stoppe den systematiske grådighed blandt banditterne i habitter, bør man indføre et objektivt virksomhedsansvar.

Poul Madsen

Nå da da. Det vil sige, at det er almindeligt blandt advokater at vende det blinde øje til ulovligheder for at få nye klienter?

Det tror jeg trods alt ikke, at ret mange advokater vil tilslutte sig – og i hvert fald slet ikke nu efter TV 2's afsløring.

Advokatfirmaet Horten afviser naturligvis også deres tidligere partners påstand, men mon ikke Horten var rigtigt glade for Dyhrs bundlinje med hundredvis af lukrative konkurssager.

Det her virker på mig som Danske Bank i hvidvaskningssagen fra Estland. Her vendte man også det blinde øje til den ganske lille estiske afdelings eksorbitante indtjening.

Penge lugter ikke, er der nogle, der siger. Jeg synes, at sagen om advokat Dyhrs ageren stinker af grådighed blandt slipseknuderne.

Derfor bør sagen heller ikke slutte med, at hele ansvaret pakkes sammen om Dyhr.

Odense Kommune har allerede meldt ud, at de ikke vil bruge advokatfirmaet Horten, før de har fået en redegørelse, og flere andre kommuner overvejer lige nu det samme.

Læs også

Men hvorfor ikke bare afbryde samarbejdet med det samme? Alle har kunnet følge med i, hvordan en Horten-partner medvirker til organiseret kriminalitet.

Hvis man for alvor skal stoppe den systematiske grådighed blandt banditterne i habitter, bør man indføre et objektivt virksomhedsansvar.

Her kan man skele til mediebranchen. Hvis en journalist skriver noget forkert, er det ikke kun journalisten, der må bære ansvaret, men hele mediet repræsenteret ved den ansvarshavende chefredaktør.

Ansvaret bør bæres af Horten. Firmaet burde have stoppet Dyhr og kan ikke undslå sig med, at de ikke vidste noget.

Poul Madsen

Man kan også se på transportbranchen, hvor virksomheden er ansvarlig, hvis en chauffør overtræder køre-hviletidsbestemmelserne.

På samme måde bør det ikke kun være Nikolaj Dyhr, der skal bære ansvaret for at have vejledt kriminelle i, hvordan de kan svindle. Ansvaret bør bæres af Horten.

Firmaet burde have stoppet Dyhr og kan ikke undslå sig med, at de ikke vidste noget. Dyhr var chef for en stor afdeling med mange advokater – kom ikke, og bild mig ind, at advokaterne i hans afdeling var uvidende.

Jo mere Horten risikerer ved deres grådighed, jo mere vil de tænke sig om.

Det offentlige bør gå forrest. Ingen advokatfirmaer, der medvirker til svindel, bør kunne arbejde for det offentlige. Husk lige på, at vi alle sammen betaler skat og finansierer disse advokater, når de arbejder for det offentlige.

Læs også

Branchens egen selvjustits og regler har åbenlyst ikke været nok til at stoppe Dyhr-typerne.

Jeg hader normalt udskamning. Men lige her er det på sin plads, for advokatbranchen bør være selve rygraden i det danske retssamfund og ikke agere lige så skruppelløst og grådigt som underverdenen.

Nu må Folketinget og lokalpolitikerne på banen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Nicolai Dyhr

Fhv. advokat, Horten og Kammeradvokaten
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024