Præsident Macron venter utålmodigt på Tysklands nye kansler

Mens de tyske partiledere har kastet sig ind i svære koalitionsforhandlinger efter valget i søndags, står de europæiske opgaver i kø for Merkels afløser. Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen er tilbage med ugens EU-podcast fra Bruxelles.

Meget tyder på, at det bliver socialdemokraten Olaf Scholz, der skal afløse Merkel som Tysklands leder. Men selv om valget er overstået, så er det ikke afgjort endnu.
Meget tyder på, at det bliver socialdemokraten Olaf Scholz, der skal afløse Merkel som Tysklands leder. Men selv om valget er overstået, så er det ikke afgjort endnu.Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Bliver det socialdemokraten Olaf Scholz, der afløser Angela Merkel som Tysklands forbundskansler, eller har den konservative Armin Laschet stadig en chance?

Umiddelbart står Scholz stærkest, mens Laschet er hårdt presset efter et historisk valgnederlag.

Men fire dage efter det tyske parlamentsvalg er det stadig usikkert hvilke af de to største partier, der kan danne en regering sammen med De Grønne og de liberale i partiet FDP.

Med henholdsvis 25,7 procent og 24,1 procent af stemmerne er hverken socialdemokratiske SPD eller konservative CDU/CSU stærke nok til uden videre at kunne erobre magten.

For første gang i mange år bliver det nødvendigt med en trekløverregering i Danmarks vigtigste naboland. En ny æra er på vej efter 16 år med Merkel i spidsen for både Tyskland og Europa.

Gennem september har Altinget publiceret særpodcasten ”I Merkels fodspor”, som gennem fem afsnit fortæller historien om kansleren fra Østtyskland og hendes eftermæle.

Nu hvor Tysklands valg er overstået, vender Altingets sædvanlige Europa-podcast tilbage med værten Thomas Lauritzen og de skarpe analyser fra EU-redaktør Rikke Albrechtsen.

Denne gang kan du høre de to diskutere udsigterne for Tysklands nye regering i en europæisk sammenhæng – ikke mindst drømmene hos Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der selv er på vej til valg næste forår.

Tysklands valg og Europa er temaet for efterårets første Bruxelles-podcast fra Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00