Ukraines premierminister advarer: Rusland vil bruge Nord Stream 2 som et våben

VIDEO: Ukraines premierminister, Volodymyr Groysman, benyttede besøget hos Løkke i København til at advare Europa mod Nord Stream 2 og afhængighed af Rusland. 

Toke Gade Crone Kristiansen

Den ukrainske premierminister, Volodymyr Groysman, er i disse dage på besøg i København i forbindelse med en konference om landets fremtid i skyggen af konflikten med Rusland. 

Flere gange under spørgsmålene fra pressen blev der spurgt ind til den planlagte gasledning Nord Stream 2, som skal føre russisk gas ind til Europa, og som skal føres igennem dansk farvand. 

Og hvor Løkke ikke ønskede at forholde sig til den planlagte gasledning, som han anser for et fælleseuropæisk anliggende, så var hans ukrainske kollega mere klar i mælet.  

"Nord Stream 2 er ikke kun en trussel mod Ukraine, det er også en ny type våben, som vil blive taget i brug i en proxykrig og brugt mod europæiske demokratier," sagde Volodymyr Groysman.

Og den ukrainske premierminister har erfaring med Ruslands evner til at bruge energiforsyning som våben, forklarede han. 

"Jeg var engang borgmester i en by med 450.000 indbyggere, hvor vi var fuldstændigt afhængige af russisk gas. Dengang besluttede Rusland at lukke for gassen, da det var -35 grader udenfor, og den situation ønsker jeg ikke for Europa," sagde den ukrainske premierminister blandt andet.

Se klippet fra pressemødet på Marienborg ovenfor.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00