Om  
H.K.H. Joachim Holger Waldemar Christian
Troels Lund Poulsen
Mette Frederiksen

Prins Joachim skal til Washington D.C. som ny forsvarsindustriattaché

Prins Joachim er udpeget som ny forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché på den danske ambassade i Washington D.C. Folketinget skal i næste uge give samtykke til, hvorvidt Prins Joachim fortsat skal modtage apanage i sin nye stilling.

Prins Joachim tiltræder som ny forsvarsindustriattaché samt stedfortrædende forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Washington D.C. 1. september. 
Prins Joachim tiltræder som ny forsvarsindustriattaché samt stedfortrædende forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Washington D.C. 1. september. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Medarbejderne på ambassaden i Washington D.C. får fra 1. september royalt selskab i frokostkantinen, når Prins Joachim tiltræder som ny forsvarsindustriattaché samt stedfortrædende forsvarsattaché. 

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse

"USA er vores vigtigste allierede og samarbejdspartner. Det transatlantiske bånd er helt afgørende i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i. Det er vores ambition at styrke det forsvarsindustrielle samarbejde markant med USA, og Prins Joachim vil i i høj grad bidrage hertil," udtaler fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i forbindelse med udnævnelsen. 

Prins Joachim skal i sin kommende stilling referere til Forsvarsministeriet og til den nyudnævnte danske ambassadør, Jesper Møller Sørensen, i sit daglige virke. Prinsen kommer til at være at finde i Washington i tre år, men med mulighed for forlængelse. 

Selv lægger Prins Joachim ikke skjul på begejstringen og stoltheden over at skulle repræsentere Danmark på sikkerheds- og forsvarsområdet: 

"Det transatlantiske samarbejde er et højt prioriteret område, og jeg er beæret over, at man har fundet mig kvalificeret til opgaven," siger han i pressemeddelelsen fra ministeriet. 

Prins Joachim vil fortsat skulle varetage visse opgaver for Kongehuset - men kun i det omfang, som arbejdet som forsvarsindustriattaché tillader det. 

Udnævnelsen af prinsen sker som led i den overordnede ambition om at opprioritere det dansk-amerikanske samarbejde. 

Behov for samtykke fra Folketinget 

I minutterne efter, at pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet indløb, blev der ligeledes udsendt en pressemeddelelse fra Statsministeriet. 

Her oplyses det, at der som følge af grundlovens paragraf 11, vil være et behov for at indhente samtykke fra Folketinget for, at Prins Joachim fortsat vil modtage apanage under sit treårige ophold i D.C. 

Af pressemeddelelsen fremgår det, at statsminister Mette Frederiksen i den kommende uge forventes at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om netop det samtykke. 

Gives samtykket fra Folketinget om apanage, vil Prins Joachim ikke modtage løn i sin nye stilling. 

Tiltræder med erfaring 

I november blev det offentlig kendt, at Prins Joachim i sommeren 2023 ville fratræde sin stilling som forsvarsattaché i Frankrig. 

Her gjorde Prins Joachim det klart, at han håbede, at næste skridt i karrieren ville tages i regi af Forsvaret.

Prins Joachim trådte sine første skridt i militæret i 1987 som rekrut i Livgarden. I løbet af en årrække har Prinsen været at finde i skiftende roller inden for Forsvaret, og i april 2015 blev han udnævnt til oberst af reserven. 

Samme år tiltrådte han også en stilling som særlig sagkyndig i Forsvaret - her skulle han være med til at implementere det såkaldte totalstyrke koncept, der skulle styrke anvendelsen af frivillige i blandt andet Hjemmeværnet. 

Efter at have gennemført en militæruddannelse på det prestigefyldte École Militaire i Frankrig, blev han i 2020 udpeget som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris.

En stilling, som han nu fratræder for at blive ny forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché i USA.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.K.H. Joachim Holger Waldemar Christian

Prins til Danmark, greve af Monpezat, forsvarsattaché i Paris
agrarøkonom (Den Classenske Agerbrugsskole 1993)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00