Private koranskoler åbner efter lukning af friskoler: "Risikerer at skabe ekkokamre"

Efter Iqra Privatskole måtte lukke i 2018 har forældre oprettet privatundervisning i islam og arabisk. Eksperter kalder det problematisk, at undervisning, der tidligere har været offentlig, nu er mørklagt.

"Når man lukker muslimske friskoler, kan man risikere at skabe ekkokamre, hvor offentligheden ikke aner, hvad der foregår," lyder det fra ekspert. 
"Når man lukker muslimske friskoler, kan man risikere at skabe ekkokamre, hvor offentligheden ikke aner, hvad der foregår," lyder det fra ekspert. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Lyset fra en projektor glimter gennem butiksfacaden på Jacob Jabrs køreskole.

Normalt ligger lokalerne på Amagerbrogade øde hen på weekendaftener, men siden den muslimske friskole Iqra Privatskole lukkede, har projektoren hver søndag aften oplyst baglokalet med arabiske gloser og koranlære.

Muslimske friskoler i Danmark
  • I dag findes der 24 aktive muslimske friskoler i Danmark.
  • I 2020 gik der 4.548 elever på muslimske friskoler i Danmark
  • Antallet af skoler toppede i 2017 med 27 skoler, ligesom det også var året, hvor flest børn var tilknyttet en muslimsk friskole med et samlet elevtal på 5.181.
  • Siden 2017 er fem muslimske friskoler lukket efter at have fået trukket den offentlige støtte. 
  • Det er Roser Skolen og Al Salam Skolen i Odense, Iqra Privatskole og Nord-Vest Privatskole i København samt Lykkeskolen i Aarhus, som er lukket siden 2017. 
  • Samlet gik der 993 elever på de fem skoler, da de lukkede. 
  • I 2020 gik der 4.584 elever på muslimske friskoler i Danmark. Cirka 121.000 elever går på en fri grundskole i Danmark.

Kilde: Dansk Friskoleforening.

Jacob Jabr var bestyrelsesformand for Iqra Privatskole fra 2016, indtil skolen måtte lukke i 2018. Fire af skolens elever var Jacob Jabrs egne børn, og da de pludselig fik revet undervisningen i arabisk og islam ud af deres hverdag og blev indsluset i folkeskolen, tog Jacob Jabr sagen i egen hånd og oprettede privatundervisning.

“Det har altid været ekstremt vigtigt for mig, at jeg kan give nogle af de muslimske værdier, jeg selv er opvokset med, videre til mine børn. Nærmest uden varsel fik mine børn og jeg fjernet en stor og vigtig ting i vores liv,” siger Jacob Jabr og oplyser, at han kender til 12-15 familier, der ligesom ham har startet undervisningen i det private efter skolelukningen.

Annette Haaber Ihle, der er antropolog, ph.d. og pensioneret lektor ved Professionshøjskolen Absalon samt forfatter til rapporten “Magt, Medborgerskab og Muslimske Friskoler i Danmark”, genkender tendensen med, at muslimske familier søger privatundervisning i moral og islam om aftenen og i weekender, hvis de ikke får den i deres daglige skolegang. 

Ligesom flere andre eksperter understreger hun, at privat undervisning i islam og koranlære ikke i sig selv udgør et problem og i de fleste tilfælde foregår helt uproblematisk.

Alligevel frygter hun, at det kan skabe problemer, når koranundervisning flyttes fra en skole, hvor der er offentligt tilsyn med, hvad der bliver undervist i. I modsætning til undervisningen på de frie grundskoler er det nemlig ikke muligt at føre kontrol, når undervisningen flyttes til privat regi. 

“Der kan godt formidles mere ekstreme fortolkninger af islam her. Når man lukker muslimske friskoler, kan man risikere at skabe ekkokamre, hvor offentligheden ikke aner, hvad der foregår,” siger Annette Haaber Ihle.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00