Professor: Ny politisk virkelighed gør det meget svært for embedsmænd at sætte faglige grænser

Juraprofessor Michael Gøtze har fulgt rigsretssagen tæt. Her er tre af de centrale pointer om embedsværket, som han uddrager af sagen.

Inger Støjberg er en del af en ny politisk virkelighed med ministre, der næsten er hurtigere med at sige til offentligheden, hvad de vil, end deres eget embedsapparat. Det gør det svært for embedsværket at sætte de faglige grænser ind i tide.
Inger Støjberg er en del af en ny politisk virkelighed med ministre, der næsten er hurtigere med at sige til offentligheden, hvad de vil, end deres eget embedsapparat. Det gør det svært for embedsværket at sætte de faglige grænser ind i tide.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

Rigsretssagen illustrerer en ny politisk virkelighed med ministre, der kommunikerer så hurtigt til offentligheden, at embedsværket har svært ved at følge med og sætte de faglige grænser.

Samtidig viser sagen, at der kan være behov for at se på, om der er klare nok retningslinjer for, hvornår embedsmænd har pligt til at sige fra overfor en minister.

Det er to centrale pointer om embedsværket, som professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Michael Gøtze, tager med sig fra sagen mod Inger Støjberg, som mandag gav den forhenværende udlændinge- og integrationsminister en dom på 60 dages ubetinget fængsel.

Læs mere om de to pointer fra juraprofessoren her, der også vurderer, at Rigsretten muligvis giver enkelte af de involverede embedsmænd en vis oprejsning.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg illustrerer en ny politisk virkelighed, der hurtigere får embedsmændene på bagkant med deres faglige rådgivning.

Det er en af de udviklinger, man kan se fra den seneste rigsretssag, Tamil-sagen, hvor forhenværende justitsminister Erik Ninn-Hansen i 1995 blev kendt skyldig.

“Det er to meget forskellige virkeligheder. Det er begge rigsretssager, men Støjberg-sagen har meget tydeligt illustreret, at vi er i en ny virkelighed med meget kommunikative ministre, blandt andet på sociale medier, hvor der er et højt tempo, og hvor det kan være svært for embedsmændene at følge med og sætte de faglige grænser, fordi det simpelthen går så hurtigt,” siger Michael Gøtze.

Støjberg-sagen er et billede på en “politisk højhastigheds-kommunikation”, der i dag sætter et markant præg på politik.

“I Støjberg-sagen har vi en meget medietrænet, kommunikerende og udadvendt minister, der næsten er hurtigere med at sige til offentligheden, hvad hun vil end til sit eget embedsværksapparat. Der var Tamil-sagen mere en indre sag.” 

Jeg synes helt klart, det er en dom, der aktualiserer en diskussion af, om vi har den rigtige ramme om, hvordan embedsapparatet skal betjene ministeren.

Michael Gøtze
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00