Professor om Berth: ”Han er kommet til at sige sandheden”

GRÆNSE: DF-politikeren Kenneth Kristensen Berth tager hul på en ubehagelig problemstilling, når han siger, at Europas grænser skal forsvares med magt, mener professor.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

”Han er kommet til at sige sandheden.”

Sådan siger professor emeritus Uffe Østergaard fra CBS om Kenneth Kristensen Berths udtalelse om, hvordan Europa bør forsvare sine ydre grænser.

Østergaard tager afstand fra Berths udtalelse om at skyde på bådflygtninge. Men professoren understreger, at det er nødvendigt at bruge magt for at opretholde Europas grænser.

”Man kan kun opretholde grænser med magt, og så går han (Berth, red.) skridtet videre og siger med vold. Det er uheldigt at sige sandheden," siger Østergaard.

DF-politikeren er kommet i politisk modvind, efter han mandag i et interview med Europa Magasinet sagde, at det er nødvendigt at gøre brug af våben, hvis de europæiske grænser skal beskyttes.

”Den eneste måde, man kan gøre det effektivt, det er simpelthen ved at vende bådene og sige, du må ikke sejle inden for den her territorialgrænse, hvis du gør det, bliver du enten beskudt, eller også bliver du vendt om og sejlet tilbage,” sagde Berth.

Den melding affødte straks en del kritik, og sidenhen har Kenneth Kristensen Berth præciseret sin udtalelse.

”Min intention var, at man principielt kan afgive varselsskud mod både, der forsøger at komme ind i europæisk søterritorium. Det skal varsles, at der er en grænse, og den er man på vej til at overskride,” siger han til TV 2.

Magt er nødvendigt
Uffe Østergaard er grundlæggende enig med Kenneth Kristensen Berths pointe om, at grænser skal beskyttes med magt. Dog går politikeren for vidt med sin udtalelse.

”Det jeg forsøger at indfange, er, at hvis man tænker sig grundigt og analytisk om, må man desværre indrømme, at grænser opretholdes med magt. Men det skal også gøres humant,” siger Uffe Østergaard.

Så du er enig i, at der er behov for at forsvare Europas grænser med våben?

”Ja, det er jeg bange for. Jeg synes ikke, at der nogen, der kan udpege en alternativ retning.”

”Det er ubehageligt og ubarmhjertigt at skyde på kvinder og børn i synkende gummibåde, det er der ikke nogen, der vil være med til. Men så må vi sejle dem ind til Libyen, og det er også ret ubarmhjertigt.”

Hvorfor er det nødvendigt at forsvare grænser med våben?

”Grænser er vold. Ellers går folk bare over grænsen. Det er faktisk logisk. Hvis man har en grænse, så er man også nødt til at beskytte den, og hvis man ikke gør det, så er det ikke en grænse.”

Ifølge professoren er det nødvendigt at beskytte de europæiske grænser for at stoppe det nationalistiske oprør, der er på vej i Europa.

”Alternativet er, at vi får grænser imellem alle landene. Ellers skal vi til at sende hjemmeværnet ned og skyde på folk ved grænsen til Tyskland. Det er heller ikke attraktivt,” siger han.

Politisk modvind
Der bliver taget afstand fra Kenneth Kristensen Berths udtalelse fra alle sider af det politiske spektrum. Også efter han har præciseret den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Uffe Østergård

Professor em., CBS, adj. professor i historie, Aarhus Uni., medlem, Folketingets EU-reformgruppe
Political science (Europakollegiet i Brügge. 1970), mag.art. (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00