Prognose: Her står Stram Kurs til at blive valgt

MÅLING: Københavns Storkreds? Sydjyllands Storkreds? Stram Kurs står til at komme i Folketinget, men hvor i landet står de til at få deres mandater valgt? Ny prognose giver dig svaret.

Tre i Jylland og to på Sjælland.

Sådan ville Stram Kurs’ mandater i Folketinget fordele sig, hvis der var folketingsvalg i dag.

Det viser en spritny mandatprognose udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen.

Prognosen giver et billede af, hvor i landet de forskellige partier står stærkest, og viser blandt andet, at det islamkritiske og nyligt opstillingsberettigede parti Stram Kurs står til at få fem mandater i Folketinget efter valget.

De fem mandater fordeler sig ud på Københavns Omegns Storkreds, Sjællands Storkreds, Sydjyllands Storkreds, Østjyllands Storkreds og Nordjyllands Storkreds.

Stram Kurs blev godkendt som opstillingsberettiget dagen inden valgudskrivelsen og har siden da fortsat med at hente kandidater ind.

Så sent som i sidste uge kunne kendte og omstridte ansigter som IQ-forskeren Helmuth Nyborg og teolog og debattør Iben Thranholm melde deres kandidaturer.

Kontroversiel partileder
I Sjællands Storkreds vil det efter al sandsynlighed være advokat, partileder, stifter og spidskandidat Rasmus Paludan, der vil få partiets mandat.

Den højreekstremistiske partileder har det sidste år formået at samle en større digital følgerskare ved hjælp af en række Youtube-videoer, hvori han har udtalt sig kritisk om islam og indvandrere i Danmark.

Indtil videre er det kun i Sjællands Storkreds, at partiet har mere end én opstillet kandidat.

I Nordjyllands Storkreds vil mandatet gå til kredsens eneste kandidat, Uwe Max Jensen. Den provokerende billedkunstner blev i slutningen af marts offentliggjort som partiets første folketingskandidat ud over Rasmus Paludan.

Indvandrerkritisk forsker
Dagen efter valgudskrivelsen offentliggjorde Stram Kurs to nye kandidater, Helmuth Nyborg og Carsten Norman Munk, som begge ligeledes står til at blive valgt ind i Folketinget.

Helmuth Nyborg stiller op i Østjyllands Storkreds og har i flere år været genstand for en del kritik for at hævde, at indvandrere fra eksempelvis Afrika har lavere IQ end danskere.

I sidste uge udtalte den kontroversielle forsker til TV 2, at han ikke har et ønske om at sidde i Folketinget, men i stedet stiller op for at tilføre indvandrerdebatten ”nogle faktuelle elementer” fra sin forskning.

Fra DF til SK
Fængselsbetjent Carsten Normann Munk er partiets hidtil eneste kandidat i Sydjyllands Storkreds.

Han har tidligere gjort sig bemærket ved først at stille op til kommunalvalget for Dansk Folkeparti og senere hen for Nye Borgerlige.

Den sidste Stram Kurs-kandidat, som ifølge prognosen lige nu kan se frem til at blive valgt ind, er Henrik Westermann Søndergaard, som stiller op i Københavns Omegns Storkreds.

Ifølge Berlingske har han tidligere været medlem af Fremskridtspartiet og arbejdet for Mogens Glistrup samt siddet i Hillerød Byråd i perioden 1990-94.

Du kan finde hele Altingets mandatprognose på Altinget: christiansborg, hvor du også kan blive klogere på, hvordan mandaterne fordeler sig hos de andre partier.

Herunder kan du se, hvordan Stram Kurs' mandater fordeler sig:

Forrige artikel Er der brug for flere konsulenter? Eksperter er uenige Er der brug for flere konsulenter? Eksperter er uenige Næste artikel Valgblog #5: Valgets sorte bokse: Råderummet og velfærdsløfterne Valgblog #5: Valgets sorte bokse: Råderummet og velfærdsløfterne