R og SF vil give gammel mad væk

De Radikale og SF vil have butikkerne til at give fødevarer gratis væk, når "mindst holdbar til"-datoen på pakken er overskredet. Men det er en dårlig idé, synes den socialdemokratiske fødevareordfører.
R og SF vil gøre det muligt for butikkerne at forære mad, hvor "mindst holdbar til"-datoen er overskredet, væk. S er skeptiske.
R og SF vil gøre det muligt for butikkerne at forære mad, hvor "mindst holdbar til"-datoen er overskredet, væk. S er skeptiske.Foto: Colourbox.com
Når "mindst holdbar til"-datoen på maden i supermarkederne er overskredet, skal det være muligt at give spiselige fødevarer væk til kollegier, hjemløse og andre formål. Det mener SF og Radikale Venstre.

"Jeg tror, det ville reducere madspildet betragteligt at give de her madvarer væk. Om man så vil give det til et kollegium eller andre steder, er for mig ligegyldigt," siger Ida Damborg, der er fødevareordfører for SF.

Samme melding kommer fra den radikale fødevareordfører, Camilla Hersom.

"Man kan fint give varerne væk til det ene eller det andet formål. På den måde kan modtagerne selv vurdere, om varerne er gode nok, eller om de skal smides ud," siger Camilla Hersom.

SF og R: Gamle fødevarer skal ikke sælges
I dag er Danmark det eneste land i EU, hvor varer med en overskredet holdbarhedsdato hverken må sælges eller gives væk. Ifølge Fødevarestyrelsen betyder det, at mange fødevarer, som ellers sagtens kan spises, må kasseres, så snart datoen er nået. Derfor er styrelsen i gang med at undersøge, hvordan man bedst kan ophæve dette forbud.

Jeg tror, det ville reducere madspildet betragteligt at give de her madvarer væk. Om man så vil give det til et kollegium eller andre steder, er for mig ligegyldigt

Ida Damborg
Fødevareordfører for SF

Uanset hvad bliver forbuddet dog ophævet senest i 2014. Med EU's mærkningsforordning, der blev vedtaget sidste år, skal alle EU-lande nemlig leve op til de fælles mærkningsregler senest fra december 2014. I Danmark betyder det blandt andet, at det bliver lovligt at sælge og bortgive varer, der har overskredet "mindst holdbar til"-datoen, rundt omkring i landets butikker.

Men både Camilla Hersom og Ida Damborg mener, at det er en rigtig dårlig idé at tjene penge på varer, hvor "mindst holdbar til"-datoen er overskredet.

"Det er en utrolig dårlig sti at betræde. Også selvom vi har en udfordring med madspild, som vi gerne vil løse," siger Camilla Hersom.

S: Vi skal hverken sælge eller give gammelt mad væk
Hos "storebroderpartiet" i regeringssamarbejdet, Socialdemokraterne, er forslaget om at give madvarerne væk ikke noget, der umiddelbart møder opbakning. Partiets ordfører på området, Orla Hav, mener hverken, at man skal give fødevarer væk eller sælge dem til en lavere pris.

"Der kan selvfølgelig argumenteres for, at nogle varer, som eksempelvis en pakke spaghetti, kan gives væk. Men jeg er skeptisk i forhold til, at få et hierarki i vores samfund, hvor nogle er gode nok til at modtage sekunda-varer," siger han.

Derudover mener han, at der er nogle holdbarsmæssige problemer ved at give varerne væk.

"Folk skal have en sikkerhed for, at det er ordentlige varer, de får. Og når der er sat en "mindst holdbar til"-dato fra producentens side, så er det jo fordi, der er en risiko for, at maden bliver dårlig derefter," siger Orla Hav og pointerer, at butikkerne i stedet skal blive bedre til at sælge varerne billigere, når "mindst holdbar til"-fristen nærmer sig.

Købmændene endnu uafklarede
I købmændenes brancheforening DSK har de endnu ikke taget stilling til, om landets detailhandel i fremtiden skal give varerne væk eller sælge dem til en lavere pris i butikkerne.

"Der er nogle væsentlige, uafklarede ting i det her. En af dem er i forhold til, hvem der har ansvaret for varen, efter "mindst holdbarhedsdatoen" er overskredet. Det er væsentligt for os, at den enkelte købmand ikke bliver stillet til ansvar. For eksempel hvis nogen bliver syge af varer med overskredet holdbarhedsdato," siger Jesper Sølling, der er chefkonsulent i DSK.

Men også andre ting skal afklares, hvis fødevarerne skal foræres væk uden betaling.

"Hvis man skal give de her fødevarer væk til forskellige formål, er der ydermere nogle logistiske udfordringer, der skal afklares. Eksempelvis hvem der skal transportere maden hen til modtagerne," siger Jesper Sølling.

Men det selvfølgelig ikke et mål i sig selv at forære varerne væk, fortæller han.

"Købmanden vil jo altid forsøge at sælge varerne, inden holdbarheden udløber. Skulle der være varer, der overskrider "mindst holdbar til"-datoen, vil jeg ikke afvise, at man kan give dem væk, til for eksempel et herberg, hvis de selv vil komme og hente dem," siger han.

Slå ned på madspild i produktionen
Selina Juul, stifter af foreningen Stop Spild Af Mad, har længe været fortaler for at sælge eller give "gamle" fødevarer væk.

Det kom blandt andet til udtryk i en kronik fra 2011, hvor hun sammen med daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) talte varmt for, at det fremover skulle være muligt at sælge eller forære en række produkter væk, selvom de har overskredet holdbarhedsdatoen.

Alligevel tvivler Selina Juul nu på, hvor meget det egentlig vil batte i forhold til madspilds-problematikken.

"Jeg fornemmer, at den største del af madspildet ligger i produktionen. Derfor er det her lidt som at behandle symptomerne fremfor at tage fat i problemets rod."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00