Radikal socialborgmester: Mit eget og de røde partier har for travlt med klimaet til at tage sig af de socialt udsatte

DEBAT: Der er ikke nok incitament til at hjælpe de udsatte borgere, fordi de røde partier har travlt med at være grønnest, mener Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard (R).

Af Mia Nyegaard (R) 
Socialborgmester, Københavns Kommune

Regeringen har præsenteret sit første finanslovsudspil. Støttepartierne har præsenteret deres hovedkrav i medierne og til sættemøder.

Ingen kan være i tvivl om, at klimaet og det grønne bliver prioriteret. Ingen kan være i tvivl om, at børnene bliver prioriteret.

Men hvad med de socialt udsatte og mest sårbare borgere?

Det er nærliggende at spørge, om de engang så røde partier har glemt at være røde i jagten på at blive grøn, grønnere og grønnest? Noget kunne tyde på det.

Kolonnerne ud for socialområdet i regnearkene er i hvert tilfælde tomme.

Klimaet giver stemmer
Det er overraskende af flere grunde: dels fordi regeringen gik til valg på at ville løfte kernevelfærden markant. Og dels fordi regeringen senest har meddelt, at den vil sløjfe satspuljen.

Hvorfor det havde været naturligt at vise, hvad man så ville erstatte satspuljemidlerne med af faste bevillinger på finansloven.

Eller vil regeringen slet ikke det? Betyder det, at socialområdet skal slås om de i alt 2,1 milliarder kroner, som støttepartierne har fået til prioritering af finansminister Nicolai Wammen (S) i regeringens finanslovsudspil?

Hvis det er tilfældet, så tør jeg godt spå om, hvem der løber med broderparten af pengene, det gør klimaet og børnene på bekostning af de udsatte.

Hvorfor? Fordi der er både tendens og stemmer i klimaet og de børn, der har det bedst.

Så kynisk kan det siges.

"Social-milliard" får hurtigt ben at gå på
Hvem taler de udsatte børns sag, hvem taler for borgerne med fysisk og psykisk handicap? Det er der grænsende til ingen af partierne, der gør.

Jeg ville ønske, at regeringen satte handling bag valgparolerne og afsatte en ”social-milliard”. Den ville hurtigt få ben at gå på.

Den kunne komme sammen med en tiltrængt opprioritering af socialpsykiatrien eller med en målsætning om at ville udrydde hjemløshed ved at bygge nye og billige boliger i samarbejde med kommuner og den private sektor.

6.500 boliger. Det bør vi kunne klare.

Vi har en helt utrolig dårlig social mobilitet i Danmark. Og det går ud over de udsatte børn, som vi desværre har alt, alt for mange tusinder af over hele landet. Og underretningerne stiger og stiger.

Det er den type børn, vi kender fra de grufulde sager i Tønder og Brønderslev. Det er børn, der ikke har madpakke med i skolen, og hvis forældre ikke drikker økologiske øl eller ryger nikotinfrie smøger.

Røde partier vil hellere være grønne
Vi har netop afsluttet budgetforhandlingerne i Københavns Kommune.

På et tidspunkt, hvor der har været historisk mange penge at forhandle om, har der ikke været politisk vilje til at prioritere de svageste. Og det er ikke noget, som isolerer sig til København.

Vi er så langt fra at kunne hjælpe vores svageste bedst muligt i hele landet.

Lad os være ærlige omkring det, det skyldes en bevidst politisk prioritering. De røde partier – og mit eget – vil hellere være grønne.

Forrige artikel Stine Bosse: Sæt skattejagten ind på techgiganterne Stine Bosse: Sæt skattejagten ind på techgiganterne Næste artikel Tidligere generalsekretær: Firmaer og ngo'ers fordomme om hinanden er i opbrud Tidligere generalsekretær: Firmaer og ngo'ers fordomme om hinanden er i opbrud
Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

ÆLDREVELFÆRD: Ældreområdet har indtil nu ligget lavt prioriteret hos regeringen, men mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.