Radikale afviser at svigte politiske aftaler med valgtrussel

Radikales krav om valg i efteråret risikerer ifølge Alternativet at smide en række politiske aftaler i skraldespanden. Men det er en forfejlet kritik, mener Radikale, der forsvarer valgkravet med et ønske om en ny politisk ledelseskultur. 

Mange af de grønne aftaler, som har været vigtige for Radikale, er blevet indgået med et bredt flertal og er derfor ikke i fare, lyder det fra Radikales politiske ordfører.<br>
Mange af de grønne aftaler, som har været vigtige for Radikale, er blevet indgået med et bredt flertal og er derfor ikke i fare, lyder det fra Radikales politiske ordfører.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det er en "fundet-på kritik", når Alternativet mener, at forårets politiske aftaler risikerer at blive smidt under bussen, hvis Radikale får deres vilje med et efterårsvalg.

Sådan lyder meldingen fra Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, efter at Torsten Gejl (ALT) i et debatindlæg i Altinget påpeger risikoen for, at flere politiske aftaler ikke vil være gangbare efter et folketingsvalg i efteråret.

Men her "synes Gejl at glemme, at valget skal afholdes inden juni 2023", lyder det i et skriftligt svar fra Andreas Steenberg.

"Heldigvis blev de vigtige, radikale grønne sejre om CO2-skat, massivt grønt råderum i økonomien og meget mere vedvarende energi lavet bredt. Så den grønne omstilling består uanset udfaldet af næste valg," skriver han.

En af de politiske aftaler, som ikke blev lavet bredt, er den nye aftale om afskaffelse af kontanthjælpsloftet, som blev indgået af de røde partier og Kristendemokraterne.

Problemet er en magtfuldkommen et-partiregering, som samler magten på alt for få mennesker. Derfor vil vi have et valg, der leder til en ny regering.

Andreas Steenberg (R)
Politisk ordfører

Det har længe været et ønske for Radikale Venstre at afskaffe kontanthjælpsloftet, og da aftalen blev indgået i juni, lød det fra beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R), at man med aftalen "skaber ro omkring de allermest udsatte børnefamiliers økonomi".

Andreas Steenberg anerkender, at en smal aftale som denne kan bortfalde ved et folketingsvalg. Men det er en risiko, uanset om valget kommer i løbet af de næste måneder eller inden juni 2023, siger han. Til dette svarer Toirsten Gejl, at "Radikale Venstre kan ikke tale sig ud af, at de er direkte ansvarlige for, at kontanthjælpsloftet ikke bliver afskaffet".

"Hvis Radikale Venstre ikke havde så travlt med at vælte regeringen, ville der være tid til at vedtage afskaffelsen af kontanthjælpsloftet og andre aftaler, som partierne på Christiansborg har brugt rigtigt mange timer på," skriver Torsten Gejl i et skriftligt svar til Altinget.

Ny politisk ledelseskultur

Torsten Gejl sætter i sit debatindlæg samtidig spørgsmålstegn ved årsagen bag Radikales ultimatum til regeringen.

Partiet vil nemlig kræve et folketingsvalg inden oktober som konsekvens af Minkkommissionens kritik af regeringen. Her havde Alternativet hellere set, at Radikale Venstre bakkede op om en advokatundersøgelse.

"Hvis regeringen udskriver valg, som Radikale Venstre forlanger, kan det i mine øjne blive 'følelsernes folkedomstol', som skal afgøre en kompliceret sag i stedet for eksperter," skriver Torsten Gejl i debatindlægget.

Men Radikale ønsker "ikke at gemme sig bag advokater", hvilket er derfor, at partiet har stillet valgkravet, svarer Andreas Steenberg. Han skriver, at "problemet er en magtfuldkommen etpartiregering, som samler magten på alt for få mennesker. Derfor vil vi have et valg, der leder til en ny regering og en ny politisk ledelseskultur". Han tilføjer:

"Engang støttede Alternativet en ny politisk kultur. Jeg forstår, at det ønske nu er fortid hos det parti".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)









0:000:00